Η Λάρνακα σας μαθαίνει πως να φτιάχνετε χαλούμια

{loadposition ba_textlink}

Μαθήματα καλαθοπλεκτικής και κατασκευής χαλουμιού και άλλων κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων είναι μερικές από τις ασχολίες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα δωρεάν δραστηριοτήτων στη Λάρνακα που ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης, «το πρωτοποριακό πρόγραμμα δωρεάν δραστηριοτήτων για τους τουρίστες που διαμένουν σε ξενοδοχεία της πόλης κατά τη χειμερινή περίοδο, άρχισε την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2016».

Πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα έχει καθιερώσει εδώ και τέσσερα χρόνια η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας.  Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ο εμπλουτισμός του χειμερινού τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας και η ενίσχυση της εμπειρίας του τουρίστα στην ευρύτερη περιφέρεια», ανέφερε.

Το πρόγραμμα, συνέχισε, «υλοποιείται με τη στήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και τη συνεργασία των Δήμων Λάρνακας, Αθηένου και Λευκάρων και του Κοινοτικού Συμβουλίου Βορόκληνης. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης το Πάρκο Καμήλων στο Μαζωτό, το οινοποιείο Κτήμα Χριστούδια, το Κτήμα Δαφέρμου και το εστιατόριο στη Λίμνη Βορόκληνης Restolake».

Η πρωτοποριακή αυτή δράση, σημείωσε ο κ. Λευκαρίτης «εντάσσεται στα πλαίσια των γενικότερων επιδιώξεών μας για αύξηση των αφίξεων επισκεπτών κατά τους μήνες χαμηλής αιχμής, δηλαδή το χειμώνα. Αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων και τη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα το πακέτο του τουρίστα», είπε, προσθέτοντας ότι «μέσω των δραστηριοτήτων, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τον πολιτισμό και την παράδοσή μας».  

Σύμφωνα με τον κ. Λευκαρίτη «καθημερινά υπάρχει μια δραστηριότητα. Τη Δευτέρα οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τα πουλιά (Birdwatching) στη λίμνη Βορόκληνης και μάθημα καλαθοπλεκτικής στον χώρο του Restolake. Την Τρίτη πραγματοποιείται επίσκεψη στο Πάρκο Καμήλων στο Μαζωτό, την Τετάρτη  δίωρη ξενάγηση στην πόλη της Λάρνακας με επαγγελματία ξεναγό και την Πέμπτη οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια παραδοσιακή ημέρα στην Αθηένου. Συγκεκριμένα θα επισκεφθούν το Καλλινίκειο Μουσείο και τον παλιό Αλευρόμυλο, ενώ γίνεται παρουσίαση της παρασκευής χαλουμιού στην αναπαλαιωμένη οικεία του Πατέρα Καλλίνικου του Σταυροβουνιώτη».

Την Παρασκευή, με τη συνοδεία επαγγελματία ξεναγού, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την περιοχή της «Σκάλας» και τους κεραμίστες της περιοχής, ενώ το Σάββατο πραγματοποιείται επίσης με τη συνοδεία ξεναγού μονοήμερη εκδρομή  στα χωριά της Λάρνακας.

Η εκδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη στα γραφικά Λεύκαρα και κεράσματα στην αυλή του Δημαρχείου, ξενάγηση και γευσιγνωσία κρασιού στο οινοποιείο Κτήμα Χριστούδια στον Κάτω Δρυ, ενώ στο Κτήμα Γεωργιάδη οι επισκέπτες ασχολούνται με παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως είναι η παρασκευή κυπριακών εδεσμάτων και τοπικών προϊόντων.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας «η συμμετοχή στις δραστηριότητες ισχύει για όλους όσους διαμένουν σε αδειούχα ξενοδοχειακά καταλύματα της περιφέρειας Λάρνακας, ξένους αλλά και ντόπιους». 

Πηγή: KYΠΕ