Τίθεται σε εφαρμογή το Κέντρο Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων

{loadposition ba_textlink}

 Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα Κέντρο, το οποίο θα είναι φιλικό προς τις επιχειρήσεις, με στόχο να προωθείται η επιχειρηματικότητα.

Όπως είπε, η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 23 Δεκεμβρίου και με το νέο χρόνο θα μπουν στη φάση ενοικίασης κτιρίων, εκπαίδευσης του προσωπικού και αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής.

Σημείωσε, επίσης, ότι θα υπάρχει διασύνδεση με όλα τα Υπουργεία και τις υπηρεσίες για διευκόλυνση των επιχειρηματιών, προσθέτοντας ότι το κέντρο θα λειτουργήσει στη Λευκωσία και η δαπάνη για τη λειτουργία του θα προέλθει από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ.

“Είναι ένα τομέας από τους πιο κύριους στην κυπριακή οικονομία η ανάγκη νέων επενδύσεων και νέων επιχειρήσεων. Πετυχημένες επιχειρήσεις σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, σημαίνει μείωση της ανεργίας, αύξηση των εσόδων του κράτους, πιθανή μείωση φόρων. Ο προγραμματισμός είναι τέτοιος με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία καταλήγουν στη δημιουργία του Κέντρου στα μέσα του 2016. Ήδη είμαστε στην ολοκλήρωση της μελέτης, η οποία ολοκληρώνεται στις 23 Δεκεμβρίου. Μπαίνουμε στη φάση για ενοικιάσεις κτιρίων, με το νέο χρόνο εκπαίδευσης προσωπικού, αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, με κυρίαρχο στόχο τη σύνδεση του κέντρου αυτού με όλες τις υπηρεσίες του κράτους, που απαιτούνται όσον αφορά τις επιχειρήσεις να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016”, είπε ο κ. Ζαχαρίου.

Είπε ακόμα ότι “θα εκπαιδευτεί προσωπικό, ούτως ώστε να υπάρχει μια νοοτροπία και κουλτούρα εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, θα υπάρχει διασύνδεση με όλα τα Υπουργεία και όλες τις υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση των επιχειρηματιών μας”, για να προσθέσει ότι “παράλληλα τρέχει μια άλλη διαδικασία εκ μέρους της Προεδρίας της Δημοκρατίας, για τη δημιουργία ειδικών επιτροπών, οι οποίες θα τρέξουν μεγάλες στρατηγικές αναπτύξεις η δε νομοθεσία, η οποία θα διέπει αυτές τις Επιτροπές, θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές του 2016, ώστε να χτυπούμε σε δύο στόχους”.

“Η μια είναι η επιχειρηματικότητα στην Κύπρο και η βοήθεια της και η άλλη η διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων με τις συγκεκριμένες επιτροπές, οι οποίες θα λειτουργήσουν παράλληλα και θα έχουν αλληλοκάλυψη μαζί με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας”, είπε.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι “ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή και θα το αντιμετωπίσουμε με τη δημιουργία του κέντρου είναι οι πολύπλοκες διαδικασίες, που έχουμε στη δημοσία υπηρεσία”, σημειώνοντας ότι “γι` αυτό γίνεται προσπάθεια απλούστευσης υπηρεσιών”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “προσπαθούμε, ένα κράτος, το οποίο στήθηκε λάθος από το 1960, με διάφορα βαρίδια να το διευκολύνουμε”, συμπληρώνοντας ότι “μπορεί το `60 που στήθηκε και παίρνοντας το αγγλικό σύστημα να ήταν πολύ πιο απλοποιημένο από ό,τι είναι σήμερα, αλλά το αγγλικό σύστημα σήμερα έχει εκσυγχρονιστεί από το `60 μέχρι σήμερα δέκα φορές και το δικός μας απλώς έχει πάει προς τα πίσω”.

Το ΔΗΚΟ, δια του Άγγελου Βότση ανέφερε ότι η δημιουργία του κέντρου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, υποδεικνύοντας ότι ήδη έχουμε αργήσει πάρα πολύ και ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να ολοκληρωθεί το έργο πριν τον Ιούνιο του 2016.

Δεν είναι αδύνατον”, είπε, “αντίθετα θα δοθεί και μια νέα εικόνα ότι μπορούμε σε αυτόν τον τόπο πράγματα τα οποία κρίνουμε ότι είναι απαραίτητα να γίνουν να μπορούν να γίνονται ακόμα και πιο γρήγορα από ότι ενδεχομένως τα χρονοδιαγράμματα να καθορίζονται”.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, συμφωνεί με την ίδρυση του Κέντρου, προσθέτοντας ότι αν λειτουργήσει σωστά θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, υπενθύμισε την υπολειτουργία του one-stop shop για την εγγραφή εταιρειών, λόγω έλλειψης προσωπικού και κάλεσε την κυβέρνηση να στελεχώσει τη μονοθυριδική πρόσβαση, που υπολειτουργεί με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές επενδύσεις και να επισπεύσει τις διαδικασίες μετεξέλιξης της σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, χαιρέτησε την πρωτοβουλία για δημιουργία του Κέντρου, σημειώνοντας ότι θα διαφανεί κατά πόσο είναι ουσιαστική και καταλυτική η λειτουργία του, όταν θα τεθεί σε εφαρμοστεί.

“Από την όλη συζήτηση έχει διαφανεί ότι ακόμη βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια σκέψεων. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ειδική μονάδα συνεργασίας ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, για έκδοση των διαφόρων αδειών, όμως, παράλληλα θα πρέπει εάν και εφόσον υπάρχουν νομοθεσίες, οι οποίες θα πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε να διευκολυνθεί όλο το γραφειοκρατικό σύστημα η Βουλή είναι πανέτοιμη να προχωρήσει στην τροποποίηση και στην ψήφιση αυτών των τροπολογιών”.

Πηγή: KYΠΕ