Σε ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων της, προχωρεί η Σαουδική Αραβία

{loadposition ba_textlink}

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε σχέδιο για ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων της χώρας από το 2020, καθώς το Βασίλειο αναζητεί τρόπους διαφοροποίησης του οικονομικού του μοντέλου, με στόχο την ενίσχυση των κρατικών εσόδων πέρα των εσόδων από το πετρέλαιο.

Η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει από το πρώτο τρίμηνο του 2016 με την ιδιωτικοποίηση του βασικού διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας, αναφέρει η κρατική Γενική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας.

Στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2016, το Βασίλειο σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες του τομέα αεροπορικών μεταφορών και του συστήματος πληροφορικής, αναφέρει ανακοίνωση της Αρχής.

Όλα τα ιδιωτικά αεροδρόμια και οι υπηρεσίες του τομέα θα εποπτεύονται και θα τυγχάνουν διαχείρισης από την Εταιρεία Συμμετοχών της Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία “θα αναλάβει την ιδιωτικοποίηση όλων των διεθνών, περιφερειακών και εσωτερικών αεροδρομίων” μέχρι το 2020, προσθέτει.

Το πλούσιο σε πετρέλαιο Βασίλειο έχει τουλάχιστον τρία μεγάλα διεθνή αεροδρόμια στο Ριάντ, στη Τζέντα και στο Νταμάμ εκτός από ένα μεγάλο αριθμό εγχώριων αεροδρομίων στις περισσότερες πόλεις της Σαουδικής Αραβίας.

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Σαουδικής Αραβίας στοχεύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του τομέα αερομεταφορών και στη δημιουργία πόρων για τα ταμεία του κράτους, αναφέρει η Αρχή πολιτικής αεροπορίας.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο, που αποτελούν πέρα του 90% των δημοσίων εσόδων της χώρας, έχουν μειωθεί κατά 50%, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου.

Πηγή:ΚΥΠΕ