Συμπλοκές, βία και τραυματισμοί προσφύγων στη βάση Δεκέλειας (vid)

{loadposition ba_textlink}

Στα άκρα οδηγήθηκε η κατάσταση στο χώρο της βρετανικής βάσης στη Δεκέλεια όπου κρατούνται 114 πρόσφυγες τις τελευταίες εβδομάδες. Καθώς οι κρατούμενοι απαίτησαν την απελευθέρωσή τους, σημειώθηκαν τραυματισμοί ενώ κινδύνευσαν και ζωές.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian η κατάσταση προβληματίζει ιδιαίτερα τις βρετανικές αρχές, ιδίως αφού μεταξύ των προσφύγων βρίσκεται και μεγάλος αριθμός παιδιών.

Η ένταση, που κλιμακώνεται εδώ και μέρες, οδήγησε τους πρόσφυγες σε συμπλοκές με τους αστυνομικούς των βάσεων, ενώ το Σάββατο κάποιοι είχαν βάλει φωτιά σε σκηνές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησής τους.

Οι πρόσφυγες κρατούνται στη Δεκέλεια από τις 21 Οκτωβρίου, όταν έφθασαν στις ακτές της Κύπρου μέσα σε μικρό σκάφος. Οι φωτογραφίες και το βίντεο που δημοσιεύει ο Guardian φαίνεται να δείχνουν ένα άτομο προσπαθεί να κρεμαστεί ενώ ένα άλλο είναι τραυματίσμένο και καλυμμένο με αίμα.

Το βίντεο που δημοσιεύει ο Guardian από τη βρετανική βάση της Δεκέλειας δείχνει την αναστάτωση που προέκυψε μεταξύ κρατούμενων προσφύγων και αστυνομικών δυνάμεων των βάσεων όταν μια ομάδα κυρίως Σύριων και Παλαιστινίων απαίτησε τη μετακίνησή τους από το χώρο συγκέντρωσης.