Στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα κριθεί το Μνημόνιο

{loadposition ba_textlink}

Οι χαλαρώσεις που θα κάνει την Πέμπτη η βουλή στο νομοσχέδιο για πώληση δανείων αναμένεται να κρίνουν την όγδοη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος.

Χθες τα τεχνοκρατικά κλιμάκια των διεθνών πιστωτών αλλά και οι επικεφαλής της τρόικας έθεσαν ενώπιον τους τα κύρια ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε διαδοχικές συναντήσεις που είχαν, τόσο με τον σύνδεσμο τραπεζών, όσο και με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Όπως διαρρέει από άτομα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, οι διεθνείς δανειστές χαρακτηρίζουν κρίσιμη την επικείμενη ολομέλεια της βουλής καθώς, οι νομοθέτες θα κληθούν να ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο για την πώληση δανείων σε τρίτους, το οποίο για την τρόικα αποτελεί προαπαιτούμενο για την όγδοη αξιολόγηση του προγράμματος.

Οι πιστωτές φαίνεται να συμμερίζονται τις ανησυχίες που εκφράστηκαν δημόσια από τις τράπεζες αναφορικά με την πρόθεση της βουλής να περιλάβει πρόνοια στο σχετικό νομοσχέδιο με βάση την οποία ο δανειολήπτης να μπορεί να αγοράσει το δάνειο του σε πιο χαμηλή τιμή.

Οι πιστωτές συνεκτιμούν ότι ελλοχεύει ηθικός κίνδυνος αν περάσει μία τέτοια ρύθμιση καθώς, θα προκύψουν, υποστηρίζουν, απρόβλεπτες συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα.

Συνεκτιμήθηκε ότι μία τέτοια ρύθμιση θα ενθαρρύνει ακόμη και τους συνεπείς σήμερα δανειολήπτες να παύσουν να καταβάλλουν τις δόσεις τους αφού θα γνωρίζουν πως υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλίσουν το δικαίωμα να αγοράσουν εκ νέου το δάνειο τους και μάλιστα μειωμένο.

Τα κλιμάκια των πιστωτών επεσήμαναν ακόμη ότι η επιλογή στον δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειο του ενδέχεται να επιδεινώσει το ήδη μεγάλο πρόβλημα των NPLs.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών της βουλής, που εξετάστηκε το σχετικό νομοσχέδιο, εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών είχε εκφράσει την άποψη ότι θα μπορούσε να δίνεται ένα λογικό χρονικό πλαίσιο στους επηρεαζόμενους δανειολήπτες να αποφασίσουν αν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το δάνειο τους διαφορετικά, μετά που θα εκπνεύσει η προθεσμία, να τους αφαιρείται αυτό το δικαίωμα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την παροχή, μεταξύ άλλων, προστασία στα δάνεια κάτω του €1 εκ., ενώ για μεγαλύτερα δάνεια δεν θα υπάρχουν περιορισμοί.

Σε ότι αφορά την τροπολογία για δημιουργία φορέα διαχείρισης των NPLs, που προτάσσουν τα κόμματα, οι πιστωτές φαίνεται να προβάλλουν το επιχείρημα ότι το κράτος ενδεχομένως να κληθεί να καλύψει τις ανάγκες του φορέα αυτού.

Αναφορικά με τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας οι τράπεζες ήγειραν την ανησυχία τους ότι ενδεχομένως να προκληθεί συμφόρηση στα δικαστήρια από εκατοντάδες υποθέσεις που θα αχθούν, με τους πιστωτές να προτείνουν την προώθηση ειδικών δικαστηρίων ή ειδικών διαμεσολαβητών στα πρότυπα διεθνών πρακτικών και προδιαγραφών.

Οι τράπεζες ανέφεραν ότι έχουν ετοιμάσει ειδικά σχέδια αναδιάρθρωσης δανείων για πρώτη κατοικία.

Σε ότι αφορά την παραχώρηση νέων δανείων, οι εκπρόσωποι της ΚΤ που ήταν παρόντες στις διαπραγματεύσεις δεσμεύτηκαν πως μέχρι τέλος του έτους θα ετοιμάσουν νέα οδηγία με ευέλικτες πρακτικές.

Οι διεργασίες για το χρηματοοικονομικό σκέλος του μνημονίου γίνονται υπό το βάρος των δεδομένων που δείχνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €27 δισ. δεν λένε να υποχωρήσουν.

Παράλληλα οι τράπεζες βρίσκονται υπό τη συνεχή αξιολόγηση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (SSM), ο οποίος στην περίπτωση του Συνεργατισμού, φαίνεται να κρίνει ότι χωρίς αλλαγή στις δομές του, θα χρειαστεί νέα κεφάλαια.

Πηγή: stockwatch.com.cy