Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το απόρρητο ιδιωτικής επικοινωνίας

{loadposition ba_textlink}

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τον Περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμου, που αφορά τη δυνατότητα οι διωκτικές αρχές να πάρουν στην κατοχή τους καταγεγραμμένη ηλεκτρονική επικοινωνία, συζήτησε σήμερα εκτάκτως η Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών, είπε πως “σε μια προσπάθεια να βρεθεί ο τρόπος ώστε η Επιτροπή Νομικών όσον το δυνατόν πιο συναινετικά να προχωρήσει με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω ενημερώνω ότι θα βρεθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση την Πέμπτη, συζητά συγκεκριμένες εισηγήσεις για τροπολογίες επί του τροποποιητικού νομοσχεδίου που αφορούν κυρίως στη χρονική διάρκεια του νομοσχεδίου και στην δυνατότητα παράτασης αυτού, σε περιπτώσεις που τούτο δεν μπορεί να εκτελεστεί για δικαιολογημένους απόλυτα λόγους”.

Είναι ξεκάθαρο στην περίπτωση τούτη, σημείωσε, ότι το ένταλμα το οποίο εκδίδεται από το Δικαστήριο να εκτελείται μια φορά και επομένως αν δεν μπορεί να εκτελεστεί, η Επιτροπή Νομικών θεωρεί ότι ενδεχόμενα να χωρεί η τροποποίηση στο κείμενο του νόμου, ούτως ώστε να δίδεται και παράταση εκτέλεσης σε ανεκτέλεστο ένταλμα.

Ο κ. Σαμψών ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομικών για το ζήλο που επέδειξαν στο συγκεκριμένο θέμα, καθότι όπως εξήγησε, “σκοπός και έννοια αυτής της Επιτροπής είναι να μπορέσουμε να βρούμε τη σωστή τομή μεταξύ της αναγκαιότητας εγκληματικές ενέργειες να πατάσσονται αλλά ταυτόχρονα να προστατεύεται και η κοινωνία, ο κόσμος, ο λαός μας από ενδεχόμενη κατάχρηση, κακή χρήση ή εκμετάλλευση του δικαιώματος που ο νόμος αν και εφόσον ψηφιστεί θα δίνεται στην Πολιτεία, στο κράτος, στις διωκτικές αρχές”.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού, είπε πως είναι ξεκάθαρο ότι με την Κυβέρνηση υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας σε μια σειρά από ζητήματα.

Σε σχέση με τα ζητήματα της προστασίας της ιδιωτικής επικοινωνίας των πολιτών και της άρσης του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας, με αφορμή το νομοσχέδιο που έχουμε μπροστά μας σήμερα, ανέφερε, εμείς αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη οι διωκτικές αρχές να έχουν τα απαραίτητα όπλα.

Πρόσθεσε ότι “έχουμε προβεί σε σειρά εισηγήσεων που θα μετριάζουν τις συνέπειες πάνω στο σύνολο της κοινωνίας από την εφαρμογή αυτής της δρακόντειας νομοθεσίας- μιλούμε για χρησιμοποίηση ήδη καταγεγραμμένης επικοινωνίας, έντυπης, προφορικής, ηλεκτρονικής ή άλλως πως μεταξύ δύο ανθρώπων σε μια δεδομένη στιγμή”.

Δεν σημαίνει, διευκρίνισε, ότι η οποιαδήποτε επικοινωνία περιλαμβάνει ποινικά κολάσιμες πράξεις και σίγουρα δεν αποδεχόμαστε τη λογική ότι όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίον.

“Το να καταγράφονται και να χρησιμοποιούνται ως μαρτυρικό υλικό ιδιωτικές επικοινωνίες πολιτών μέχρι να αποφασιστεί τι από αυτά συνιστά ποινικό αδίκημα είναι κάτι το οποίο ανά το παγκόσμιο αποτελεί πρωτοτυπία”, πρόσθεσε.

Εχουμε προτείνει, συνέχισε, μια σειρά από τροπολογίες που περιορίζουν το εύρος και το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας που ενσωματώνουν μηχανισμούς ελέγχου από τη δικαστική εξουσία εφαρμογής του διατάγματος και συνάμα που προσπαθούν να περιορίσουν ενδεχόμενη κατάχρηση που υπάρχει σε αυτά τα ζητήματα και στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

“Πρέπει να πω με ικανοποίηση ότι οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες άκουσαν με πολλή προσοχή τις εισηγήσεις μας, και έχουν δεσμευτεί να τις εξετάσουν και σε ό,τι αφορά εμάς η πρόθεση μας είναι να μετριάσουμε τις συνέπειες μιας κατά τα άλλα αρνητικής νομοθεσίας και την Πέμπτη ενόψει της Ολομέλειας της Βουλής θα αποφασίσουμε συνολικά πώς θα χειριστούμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο”, σημείωσε.

Η όλη συζήτηση γίνεται, συνέχισε, έχοντας κατά νου μια ενημέρωση της οποίας τύχαμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ετοιμάζεται πολυνομοσχέδιο που θα προχωρεί σε συνολική φιλελευθεροποίηση – αν μπορεί να υιοθετηθεί ο όρος αυτός – για άρση της ιδιωτικής επικοινωνίας και του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας.

Αρα επειδή ανησυχούμε, ανέφερε ο κ. Δαμιανού, το τελευταίο που θέλουμε είναι με την ψήφιση μας στην Βουλή να νομοθετούμε για νομιμοποίηση της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων γι αυτό επιζητούμε την ισορροπία και ελπίζουμε ότι μέσω από τροπολογίες θα μετριάσουμε το κόστος πάνω στην κοινωνία.

“Οι εισηγήσεις μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ονομαστική αναφορά. ενυπόγραφη δήλωση από τον Γενικό Εισαγγελέα στην αίτηση, έκθεση για την χρονική διάρκεια πρόσβασης στο καταγεγραμμένο υλικό, μέγιστη διάρκεια εφαρμογής του διατάγματος 30 ημερών και για μια φορά και δυνατότητα αίτησης για δεύτερο ή τρίτο διάταγμα 30 ημερών διάρκειας νοουμένου ότι οι αρχές θα αποδείξουν ότι κατέστη αδύνατη η εφαρμογή του πρώτου διατάγματος”, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ