Στο 18.3% ο μέσος όρος προωρότητας στην Κύπρο

{loadposition ba_textlink}

Στην Κύπρο έρευνα το 2012 κατέδειξε ότι στο δημόσιο τομέα ο μέσος όρος προωρότητας είναι 18.3% των γεννήσεων, ενώ στις νέες ανεπτυγμένες χώρες, ο μέσος όρος προωρότητας είναι 8.6% των γεννήσεων, σύμφωνα με το Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα».

Την ίδια ώρα, το 3.7% των προώρων στην Κύπρο είναι κάτω από 32 βδομάδες κύησης και το 13.6% είναι 32-36 εβδομάδων κύησης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, όπως έχει καθιερωθεί η 17η Νοεμβρίου, ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα» θα έχει σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ειδική συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, στην οποία θα παρουσιαστεί στον Υπουργό το όραμα του Συνδέσμου για ανέγερση καινούργιας Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Προώρων.

Ο Σύνδεσμος έχει δημιουργηθεί με μοναδικό στόχο τη στήριξη της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Προώρων (ΜΕΝΝΠ) του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία άλλα και την ανάδειξη της αναγκαιότητας δημιουργίας νέας μονάδας στον χώρο του νοσοκομείου.

Η κίνηση της ΜΕΝΝΠ και οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να υπάρχει 150% πληρότητας συνεχώς, αναφέρει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Σημειώνει ακόμα πως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ένα μεγάλο ποσοστό πολύδυμων κυήσεων στην Κύπρο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ποσοστό της Ευρώπης.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι η επιβίωση των νεογνών και προώρων αγγίζει το 98% συνολικά, και αυτό εξαιτίας της εξαιρετικής επιστημονικής κατάρτισης της ομάδας των γιατρών και νοσηλευτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ