Στο «ράφι» λόγω ΣΑΠΑ 21 αναπτυξιακά έργα

{loadposition ba_textlink}

H εμπλοκή εργοληπτικών εταιρειών στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ ,οι προσφυγές που εκκρεμούν για κάποιες εξ αυτών στην αναθεωρητική αρχή προσφορών καθώς και άλλοι επιμέρους λόγοι, έχουν βάλει στο «ράφι» 21 συνολικά αναπτυξιακά έργα.

Με βάση στοιχεία του υπουργείου οικονομικών που στάλθηκαν στη βουλή, ποσό ύψους €21 εκ. δεν έχει δαπανηθεί για το 2015 σε συγκεκριμένα έργα ανάπτυξης.

Το ποσό αυτό μεταφέρθηκε στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό του οποίου η έγκριση εκκρεμεί στη βουλή.

Στο πλαίσιο πρόσφατης συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών σε σχέση με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €53εκ, βουλευτές της αντιπολίτευσης, είχαν επισημάνει ότι οι εξοικονομήσεις προέρχονται από καθυστερήσεις στην εκτέλεση αναπτυξιακών έργων και ζήτησαν πλήρη ενημέρωση.

Το υπουργείο οικονομικών εξήγησε πως οι εξοικονομήσεις προήλθαν από τους προϋπολογισμούς του υπουργείου εσωτερικών και των επαρχιακών διοικήσεων, του τμήματος πολεοδομίας, του υπουργείου μεταφορών και του τμήματος δημοσίων έργων.

Βάσει των επίσημων στοιχείων οι εξοικονομήσεις που παραχωρήθηκαν από το τμήμα πολεοδομίας και οικήσεως ανέρχονται στα €3,4εκ και αφορούν 11 συνολικά έργα.

Μεταξύ των έργων, αυτών είναι η αναδόμηση προσφυγικών συνοικισμών Αγίων Αναργύρων, στο κυβερνητικό οικισμό Στροβόλου, η κατασκευή φρεατίων στον Άγιο Ιωάννη Λάρνακας και στους Αγίους Αναργύρους.

Το ποσό που προβλέπεται στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό ανέρχεται στο €1,5εκ.

Επίσης καθυστερεί η υλοποίηση των έργων που αφορούν στην εκβάθυνση και επένδυση του ποταμού Κλήρου, άλλα έργα στον Άγιο Δομέτιο και στην Έγκωμη ύψους €200χιλ.

Άλλα έργα αφορούν στο σχέδιο αναζωογόνησης της Παλαιάς Λευκωσίας, στη σύνδεση της λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ με την παραλιακή λεωφόρο της 28ης Οκτωβρίου στη Λεμεσό.

Επίσης καθυστερεί η κατασκευή δρόμου πρωταρχικής σημασίας από το νότιο παρακαμπτήριο Πάφου μέχρι τη Λεωφόρο Αποστόλου Παύλου και το δρόμο προς το κόλπο Κοραλίων .

Στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό κατέληξαν €750χιλ λόγω της καθυστέρησης στην κατασκευή κάποιων εργασιών.

Εξοικονομήσεις που παραχωρήθηκαν από το υπουργείο συγκοινωνιών ανέρχονται στα €3.4εκ.

Πρόκειται για τον υπόγειο χώρο στάθμευσης στη Λεωφόρο Ομήρου, έργο που χρηματοδοτείται από τα διαρθρωτικά ταμεία και υλοποιούνται από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Λόγω της μη υλοποίησης του έργου, τα χρήματα κατέληξαν στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Το έργο δεν υλοποιήθηκε γιατί ο δήμος Λευκωσίας ακύρωσε το διαγωνισμό γιατί ήταν ψηλή η προσφορά που υποβλήθηκε για την κατασκευή του χώρου στάθμευσης, ενώ είχαν προηγηθεί διαδικασίες στην αναθεωρητική αρχή προσφορών.

Το έργο θα υλοποιηθεί το 2016 ως πολεοδομικό. Ποσό ύψους € 9,2εκ ανέρχονται οι εξοικονομήσεις από το τμήμα δημοσίων έργων.

Μεταξύ των έργων που δεν προχώρησαν είναι η βελτίωση του δρόμου Μενεού-Κιτίου –Μαζωτού.

Από τη μη υλοποίηση του έργου η κυβέρνηση έχει εξοικονομήσει €2εκ.

Το έργο δεν υλοποιήθηκε λόγω της εμπλοκής των εργολάβων στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ.

Εξοικονομήσεις €6,2εκ. λόγω της μη έναρξης του έργου για την κατασκευή του δρόμου που συνδέει το λιμάνι Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο της Λεμεσού-Παφου, έχει αποφέρει εξοικονομήσεις €6,2εκ.

Η μη ολοκλήρωση του έργου οφείλεται στην καθυστέρηση στη διαδικασία προσφορών λόγω των ιεραρχικών προσφυγών και στη διαδικασία έγκριση της συγχρηματοδότησης .

Επιπρόσθετα οι εργολάβοι που ανέλαβαν το συγκεκριμένο έργο φαίνεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ.

Οι εξοικονομήσεις που αφορούν στο υπουργείο εσωτερικών και τις επαρχιακές διοικήσεις Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού, ανέρχονται συνολικά στα €4,9εκ.

Τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό κονδύλια για το υπουργείο που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί είναι €800 χιλ και αφορούν το έργο της μονάδας ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων και διαμετακομιστικών σταθμών Πάφου .

Το κονδύλι δεν δαπανήθηκε γιατί η σύμβαση σε σχέση με την ετοιμασία των μελετών και εγγράφων για αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Πάφου σε μονάδα ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων έχει προσωρινά παγιοποιηθεί λόγω της απόφασης του τμήματος περιβάλλοντος

Επίσης υπήρξε εξοικονόμηση €4.6εκ από την επιχορήγηση αγοράς διαμερισμάτων και οικιών λόγω της αδυναμίας του δικαιούχων να εξασφαλίσουν δάνεια .

Πηγή: stockwatch.com.cy