Ρουμανία: Στους 43 οι νεκροί από την πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο

{loadposition ba_textlink}

Δύο από τους τραυματίες της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει πριν από εννέα ημέρες σε νυχτερινό κέντρο του Βουκουρεστίου υπέκυψαν σήμερα, ανεβάζοντας σε 43 τον αριθμό των νεκρών από την καταστροφή, ανακοίνωσε ρουμανική νοσοκομειακή πηγή.

“Μια νεαρή Ρουμάνα και ένας Τούρκος κατέληξαν σήμερα”, δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος χειρουργικής πλαστικής του νοσοκομείου Floreasca, Ιοάν Λάσκαρ.

Οι δύο νέοι θάνατοι επήλθαν την επομένη ενός “μαύρου Σαββάτου”, της ημέρας κατά την οποία εννέα άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους. Επτά από αυτούς πέθαναν στο Βουκουρέστι και δύο στην Ολλανδία, όπου είχαν μεταφερθεί για νοσηλεία.

“Οι επόμενες επτά ημέρες είναι οι πιο δύσκολες από άποψης διαχείρισης των τραυματιών. Δεχόμαστε οποιαδήποτε βοήθεια και κάθε ομάδα γιατρών από το εξωτερικό”, δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας.

Ενώ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, τα μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τις αρχές ότι καθυστέρησαν να κινήσουν τις διαδικασίες για τη μεταφορά ορισμένων από τους τραυματίες σε νοσοκομεία του εξωτερικού. “Γιατί η Ρουμανία δεν ζήτησε εξαρχής διεθνή βοήθεια;”, διερωτάται η εφημερίδα Gandul και σημειώνει ότι τα ρουμανικά νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τους 140 και πλέον τραυματίες που μεταφέρθηκαν εκεί μετά την τραγωδία.

Χθες, 18 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό –οκτώ στο Βέλγιο, οκτώ στην Ολλανδία και δύο στην Αυστρία. Σήμερα, δύο ακόμη αναμένεται να μεταφερθούν στην Ουγγαρία και τη Βρετανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, περίπου εκατό τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται, οι 44 από τους οποίους είναι σε “κρίσιμη κατάσταση”.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 30 Οκτωβρίου στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης κατά τη διάρκεια συναυλίας όταν στη σκηνή παρουσιαζόταν ένα σόου με πυροτεχνήματα.

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας έδειξαν μια μακρά σειρά παραλείψεων και παραβιάσεων των κανόνων ασφαλείας, όπως ότι δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου παρά μόνο μια πόρτα ανοιχτή και ότι εύφλεκτα υλικά είχαν χρησιμοποιηθεί για την ηχομόνωση.

Δώδεκα άτομα κρατούνται μέχρι στιγμής, ανάμεσά τους οι τρεις ιδιοκτήτες του νυκτερινού κέντρου που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Η τραγωδία έχει προκαλέσει πρωτοφανείς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη χώρα και ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα υπέβαλε την παραίτησή του την Τετάρτη.

Πηγή: news247.gr,επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.