Στρατός και αστυνομία στους δρόμους του Βελγίου

{loadposition ba_textlink}

Αισθητή είναι πλέον η παρουσία της αστυνομίας και του στρατού στις μεγάλες βελγικές πόλεις και σε ορισμένες εκδηλώσεις μετά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού στη χώρα από 2 σε 3 (από το βράδυ της Δευτέρας). Το επίπεδο 3 σημαίνει ότι υφίσταται «σοβαρή», «αξιόπιστη» απειλή ενώ το επίπεδο 4 το οποίο είναι και το ανώτατο αντιπροσωπεύει «πολύ σοβαρή» και «άμεσα επικείμενη» απειλή. Το επίπεδο 3 συνδέεται με την αναζήτηση του Σαλά Αμπντεσλάμ που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ενέχεται στην τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Όσο παραμένει ελεύθερος, δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής του επιπέδου συναγερμού στη βαθμίδα 2, δήλωσε – σύμφωνα με δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου – πηγή του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η στρατιωτική παρουσία θα αυξηθεί κατά 300 άνδρες. Μέχρι σήμερα, 220 στρατιώτες συνέδραμαν την αστυνομία στη φύλαξη κρατικών κτιρίων, πρεσβειών κ.λπ. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται πλέον σε 520 στρατιώτες η παρουσία των οποίων θα είναι «στατική», ήτοι δεν θα υπάρχει άμεση επαφή με το κοινό. Ωστόσο, η παρουσία τους θα είναι ενισχυμένη επίσης σε μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

Όσον αφορά την πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, πρόκειται, σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, για μια σειρά δώδεκα μέτρων προληπτικού χαρακτήρα όπως η διεύρυνση του ορισμού του τρομοκρατικού εγκλήματος, η διεύρυνση των κριτηρίων για προσωρινή αφαίρεση ιθαγένειας και ταυτότητας, η μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών και η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης μέσα στις φυλακές. Ήδη, έχει ψηφιστεί η αφαίρεση της ταυτότητας, μέτρο το οποίο θα τεθεί εν ισχύ πριν τα τέλη του έτους, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Συζήτηση έχει επίσης ξεκινήσει στις Βρυξέλλες σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης της αστυνομίας η οποία είναι κατακερματισμένη σε πολλά αστυνομικά τμήματα, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα συντονισμού και μειωμένης αποτελεσματικότητας. Η αρμοδιότητα για θέματα τρομοκρατίας ανήκει στην ομοσπονδιακή αστυνομία ενώ οι τοπικές αρχές δεν διαθέτουν καμία αρμοδιότητα. Από την πλευρά τους, οι τοπικές αστυνομικές αρχές παραπονούνται ότι ενημερώνονται πολύ αργά για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της αστυνομίας στα όρια των δήμων τους.

Όσον αφορά την αναζήτηση του τρομοκράτη Αμπντεσλάμ, η αστυνομία ερευνά το δίκτυο των επαφών του, ενώ επισημαίνεται η ύπαρξη ενός «πυρήνα εν υπνώσει» ο οποίος αποτελείται από Ευρωπαίους που ριζοσπαστικοποιήθηκαν στη Συρία και έχουν επιστρέψει στο Βέλγιο.

Πηγή: newsbeast.gr