Συνεχίζονται οι συνομιλίες Κύπρου – Ιορδανίας

{loadposition ba_textlink}

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση τους ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της Ιορδανίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα συζητήθηκαν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών. «Συζητήσαμε τα περιφερειακά θέματα, το Συριακό πρόβλημα, το πρόβλημα με την τρομοκρατία, το Παλαιστινιακό και άλλα και βρήκαμε ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν σε διμερές επίπεδο. Συζητήσαμε τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε ιδιαίτερα, μεταξύ άλλων, στον τομέα του τουρισμού και της Ενέργειας με δεδομένο τις σπουδαίες ανακαλύψεις σας στον τομέα αυτό, στο εμπόριο».

Στο πολιτικό επίπεδο, είπε, οι θέσεις της Κύπρου και της Ιορδανίας είναι πανομοιότυπες.

Ανέφερε ακόμη ότι οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών θα εργαστούν για εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τις σημερινές του συναντήσεις με τον Βασιλιά και με τον Πρωθυπουργό της Ιορδανίας εκφράστηκε η κοινή επιθυμία των δύο χωρών να αναπτύξουν περαιτέρω την αμοιβαία επωφελή συνεργασία τους και εντοπίστηκαν νέοι τρόπου και μέσα για περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση των τομέων συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος χαιρέτισε το γεγονός ότι επίκειται άνοιγμα Πρεσβείας της Ιορδανίας στη Λευκωσία το 2016, κάτι που, όπως είπε, σηματοδοτεί νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών και αποτελεί απόδειξη της επιθυμίας τους να εργαστούν για ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας τους.

Πρόσθεσε ότι σε Υπουργικό επίπεδο θα εντατικοποιηθεί ο διάλογος για προώθηση περαιτέρω συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός.

Αναφερόμενος στον τομέα της Ενέργειας, ο Πρόεδρος είπε ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται την άποψη ότι η πρόσφατη ανακάλυψη αποθεμάτων στην περιοχή και συγκεκριμένα το κοίτασμα Zohr, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και τα δικά μας κοιτάσματα, διανοίγει νέες ευκαιρίες και προοπτικές.

«Έτσι συμφωνήσαμε ότι στη γραμμή του Μνημονίου Συναντίληψης για τον τομέα της Ενέργειας που υπεγράφη στο Αμμάν το Σεπτέμβριο του 2014, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο να βρεθούν οικονομικά βιώσιμοι τρόποι εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ιορδανία», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις και εξήρε το σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας να εργαστούμε σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια.

Στο διμερές επίπεδο θα επικεντρωθούμε», είπε, «στην επίσπευση της ολοκλήρωσης σχετικών διμερών συμφωνιών».

Επεσήμανε επίσης ότι η Κύπρος είναι ένας ειλικρινής φίλος της Ιορδανίας εντός της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επίσης η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Ενώνουμε δυνάμεις και προσπαθούμε για να δούμε πώς μπορούμε να είμαστε υποβοηθητικοί στην εξεύρεση τρόπου που θα φέρει τη σταθερότητα στην περιοχή μας», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ιορδανία με το προσφυγικό και κατά πόσο μέσω της Κύπρου η ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του, ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που υπάρχει στην Ιορδανία, σημειώνοντας ότι η χώρα του φιλοξενεί τεράστιο αριθμό προσφύγων από την Παλαιστίνη, το Ιράκ, την Υεμένη, τη Λιβύη, τη Συρία.

Σημείωσε ότι η Ιορδανία είναι μια χώρα με πληθυσμό επτά εκατομμύρια, ενώ την ίδια στιγμή φιλοξενεί αρκετά εκατομμύρια προσφύγων, αρκετούς από τους οποίους εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Πρόσθεσε ότι η οικονομία της χώρας βαίνει καλώς, ωστόσο, υπάρχουν και όρια στο πόσο μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση.

Σε ερώτηση αν η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας θα περιοριστεί στο διμερές επίπεδο ή αν θα επεκταθεί στο περιφερειακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «μπορούμε να γίνουμε γέφυρα για συνέργειες στην περιοχή. Η Ενέργεια μπορεί να καταστεί ένα από τα κίνητρα που μπορούν να φέρουν την ειρήνη και όχι να αυξήσει τις αντιπαραθέσεις. Είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε ρόλο και να συμβάλουμε στην εξεύρεση τρόπων για συνέργειες, για συνεργασίες. Για αυτό οικοδομούμε την τριμερή Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου, την τριμερή με το Ισραήλ και οικοδομούμε μια νέα τριμερή σχέση ανάμεσα στις Ιορδανία-Κύπρο-Ελλάδα. Προσπαθούμε να δούμε κατά πόσο αυτή μπορεί να επεκταθεί για να καλύψει τις γειτονικές χώρες, ώστε το συντομότερο να φέρουμε την ευημερία που χρειαζόμαστε και για να έχουμε ευημερία πρέπει πρώτα από όλα να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα.

Και αυτό είναι που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε: περισσότερες και πιο ενισχυμένες σχέσεις. Και είμαι βέβαιος ότι υπάρχει ο τρόπος – και αυτό είναι που σχεδιάζουμε και συζητούμε – δηλαδή το πώς να οικοδομήσουμε τέτοιες συνέργειες που θα ωφελήσουν όλη την περιοχή».