Σύμφωνο Συμβίωσης: Όλο το παρασκήνιο πριν την ψηφοφορία στη Βουλή

Γράφει η Αλεξία Καφετζιή

Το νομοσχέδιο σπρωχνόταν από βδομάδα σε βδομάδα. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι καταληκτική ημερομηνία είναι η ερχόμενη Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, μέρα που, επιβεβαιώνουν, θα είναι όλοι οι Βουλευτές στη Βουλή για να ψηφίσουν.

Ελπίζω να μην επαναληφθεί το θέατρο που ζήσαμε την προηγούμενη φορά. Κύριοι Βουλευτές, εκτός του ότι οφείλετε να είστε όλοι παρόντες, εύχομαι αυτή τη φορά να μη χρειαστεί κάποιοι από σας, εντελώς τυχαία, να θέλετε να πάτε την ίδια ώρα στην τουαλέτα ή να έχετε την ίδια ώρα την ανάγκη να καπνίσετε ένα τσιγάρο. Να παραμείνετε Κύριοι στην αίθουσα της ολομέλειας και να επιχειρηματολογήσετε για την απόφαση σας, να ψηφίσετε ή να καταψηφίσετε το νομοσχέδιο. Θράσος έχετε, θάρρος όχι;

Η Κύπρος εξακολουθεί να είναι μια πάρα πολύ συντηρητική χώρα όσον αφορά την ομοφυλοφιλία και οι ΛΟΑΤ άνθρωποι θεωρούνται ότι εμπλέκονται σε ανήθικες πράξεις. Ωστόσο από τον καιρό που η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να αναβαθμίσει τους νόμους της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τους νόμους που είχαν να κάνουν με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ωστόσο πολλοί νόμοι εξακολουθούν να είναι εχθρικοί απέναντι στους ομοφυλόφιλους ενώ το θέμα αποτελεί ταμπού.Η Κύπρος είναι η χώρα της Ε.Ε στην οποία οι ομοφυλόφιλοι έχουν τα λιγότερα δικαιώματα.

Ποιο ήταν το πρώτο βήμα για την αποδοχή των ΛΟΑΤ ατόμων στην Κύπρο

Η αρχή έγινε με τον Αλέκο Μοδινό, ο οποίος είχε πάρει την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το 1993 βγήκε η απόφαση για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Κύπρο. Ωστόσο, χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία η κυβέρνηση και μάλιστα με τραγελαφικό τρόπο. Ακόμη και μετά την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας όμως, από το 1998 μέχρι και σήμερα. δεν έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές. Ενώ στις άλλες χώρες τα ΛΟΑΤ άτομα ήταν οργανωμένα πριν από πολλά χρόνια, στην Κύπρο οργανώθηκαν με την ίδρυση της Accept μόλις τρία χρόνια πριν. Επίσης, πολύ λίγα ΛΟΑΤ άτομα βγαίνουν δημόσια για να μιλήσουν για τα δικαιώματά τους, να δείξουν ότι αποτελούν κι αυτά ένα μέρος της κοινωνίας, με αποτέλεσμα πολλές φορές ετερόφυλα άτομα να μην αντιλαμβάνεται πως είμαστε όλοι οι ίδιοι και πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου του κάθε ενός είναι δευτερευούσης σημασίας.

Σημειώνονται συχνά ομοφοβικά επεισόδια στην Κύπρο

Οι έρευνες έδειξαν – όπως η έρευνα του Fundamental Rights Agency της Ε.Ε.- ότι στην Κύπρο έχουμε πολλά κρούσματα ομοφοβίας. Σημειώνονται ίσως σε πιο ελαφρύ βαθμό, δηλαδή δεν έχουμε πολλούς ξυλοδαρμούς, αλλά δεν παύει η Κύπρος να είναι ψηλά στις έρευνες με θέμα την ομοφοβία.

Τι διεκδικεί η Accept ΛΟΑΤ σήμερα

Ζητά αναγνώριση από την Πολιτεία και το δικαίωμα στο σύμφωνο συμβίωσης. “Υπάρχουν αποδείξεις από άλλες χώρες όπου έχει προχωρήσει το θέμα του συμφώνου συμβίωσης, ότι βοηθά στην αποδοχή της ΛΟΑΤ κοινότητας και στην καταπολέμηση της ομοφοβίας και είμαστε σίγουροι θα το δούμε αυτό και εδώ. Δυστυχώς υποσχέσεις ακούμε πολλές, αλλά με την πάροδο του χρόνου συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει κάποιος φόβος από μερικούς πολιτικούς γιατί δεν ξέρουν την αντίδραση του κόσμου. Ελπίζουμε να βρουν το θάρρος να κάνουν ένα βήμα επιτέλους για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Ας μην περιμένουμε μια δικαστική απόφαση πάλι για να μας αναγκάσει να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ήδη πως είναι σωστό.”

“Η 21η Ιουλίου 2015 αποτελεί μια σημαντική μέρα για τον αγώνα διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων, αφού, με ομόφωνη απόφασή του (αναφορικά με την υπόθεση Oliari & Λοιποί κατά Ιταλίας), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε πως η αποτυχία της Ιταλίας να παρέχει οποιασδήποτε μορφής νομική αναγνώριση της σχέσης ομόφυλων ζευγαριών, παραβιάζει το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αφορά στο Δικαίωμα Σεβασμού της Ιδιωτικής και Οικογενειακής Ζωής”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου.

«Αυτό αποτελεί πρωτοποριακή απόφαση, όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, δεδομένου πως είναι η πρώτη φορά που το ΕΔΑΔ αναγνώρισε το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να έχουν μια νομικά αναγνωρισμένη σχέση, τόσο στα πλαίσια της Ιδιωτικής, όσο και της οικογενειακής ζωής τους», προσθέτει.

Μια θεσμοθέτηση που αποτελεί πάγιο αίτημα των ακτιβιστών εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Είτε από άγνοια, είτε από ομοφοβία αρκετοί συμπολίτες μας αδυνατούν να κατανοήσουν την αναγκαιότητα αυτή.

Μέσω μίας εξαιρετικής ανάρτησης, που εντός λίγων ημερών, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Αύγουστος Κορτώ αποδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γιατί η πολιτική αναγνώριση εκ μέρους του κράτους της συμβίωσης με τον ερωτικό σου σύντροφο, ανεξαρτήτως φύλου, πρέπει άμεσα να προχωρήσει.

Ο ταλαντούχος Ελλαδίτης συγγραφέας έγραψε:

«Γιατί οι αγώνες περί ίσων δικαιωμάτων δεν είναι θεωρητική συζήτηση.

Το 2008 και το 2013 αρρώστησα βαριά. Την πρώτη φορά από οξύ ψυχωσικό επεισόδιο, τη δεύτερη από ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα. Και στις δύο περιπτώσεις κινδύνευσε η ζωή μου.

Και ο Τάσος μου, με τον οποίο μοιραζόμουν ήδη τη ζωή μου επί χρόνια, δεν μπορούσε ούτε να υπογράψει τα έγγραφα της εισαγωγής μου στο νοσοκομείο, ούτε καν να με επισκεφθεί όσο ήμουν δεμένος στο κρεβάτι του Δρομοκαΐτειου ή ημιθανής με 2.000 αιμοπετάλια στο Γενικό Κρατικό αν δεν μεσολαβούσε ο πατέρας μου και τις δύο φορές, διότι η πολιτεία δεν του αναγνώριζε κανένα δικαίωμα ύπαρξης στο πλευρό μου.

Οικογένειες που αντιμετωπίζονται ως ξένοι. Ο άνθρωπός σου, η ψυχή της ψυχής σου, ανήμπορος εξαιτίας μιας θηριώδους ανισότητας.

Γι’ αυτά και για άλλα εξίσου σημαντικά αγωνιζόμαστε με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης και όχι μόνο. Δεν είναι θεωρητική η συζήτηση, ούτε αφορά την ‘αισθητική’ του καθενός: μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, που αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια.

Και δεν θέλουμε να ζούμε σ’ έναν τέτοιο κόσμο – τόσο απλά. Και γι’ αυτό, με κάθε τίμημα, θα τον αλλάξουμε».

Η “24” θέλοντας να δώσει φως στο όλο παρασκήνιο, για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά περίπου το 10% του κυπριακού πληθυσμού, επικοινώνησε με αξιωματούχους των κομμάτων καθώς και με τον πρόεδρο της Accept ΛΟΑΤ κ. Κώστα Γαβριηλίδη.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις τους στην “24” ανέφεραν :

Άριστος Δαμιανού – Βουλευτής – Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

“Το ΑΚΕΛ με συνεδριακή απόφαση στηρίζει την ψήφιση ενός συμφώνου συμβίωσης που θα κατοχυρώνει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις για ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο συμβίωσης. Που θα διασφαλίζει κοινωνικά, κληρονομικά, συνταξιοδοτικά και άλλα δικαιώματα χωρίς διάκριση στη βάση σεξουαλικού προσανατολισμού.”

Ρούλα Μαυρονικόλα – Βουλευτής ΕΔΕΚ

“Το νομοσχέδιο που έχουμε ενώπιον μας πιθανόν να μην ικανοποιεί όλους. Πιθανόν να μην ικανοποιεί και εμάς τους ίδιους που καλούμαστε να τον ψηφίσουμε. Κάποιες τροποποιήσεις οι οποίες έγιναν για να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων να αλλάζουν άρδην τη φιλοσοφία αυτού του Νομοσχεδίου όπως αυτό είχε αρχικά κατατεθεί. Για τους πιο πολλούς οι κόκκινες γραμμές ήταν ότι αυτή η πολιτική συμβίωση δεν πρέπει να επιτρέπει τις υιοθεσίες και να μην παραπέμπει σε γάμο. Δεν επιτρέπει όντως τις υιοθεσίες γιατί όλες οι υιοθεσίες αφορούν τον Νόμο περί υιοθεσιών.

Όμως αυτή η πολιτική συμβίωση θα πρέπει να δίνει το δικαίωμα στους συνανθρώπους μας που θέλουν να συμβιώσουν να το πράξουν, κατοχυρώνοντας παράλληλα τα νομικά και ανθρώπινα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή τη συμβίωση. Είτε αυτό αφορά ετερόφυλα ή ομόφυλα ζευγάρια. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο και δεν θα είναι εύκολο. Ξέρουμε ότι υπάρχουν εκατέρωθεν αντιδράσεις και από την εκκλησία αλλά και την ACCEPT ΛΟΑΤ.

Είναι ένα Νομοσχέδιο το οποίο κατά γενική ομολογία μπορεί να δημιουργήσει τριγμούς. Είμαστε μια κοινωνία η οποία δύσκολα δέχεται αλλαγές οι οποίες πιθανόν να θεωρούνται ότι αναταράσσουν τον οικογενειακό και θρησκευτικό ιστό.

Όμως μια χώρα, η οποία για 41 χρόνια αγωνίζεται για τα ανθρώπινα της δικαιώματα, μια χώρα η οποία θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή, πρέπει να μπορεί να προχωρεί μπροστά, να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της και να βοηθά την κοινωνία να απορροφά τους κραδασμούς. Ο οικογενειακός και θρησκευτικός ιστός δεν κινδυνεύει από Νόμους οι οποίοι γίνονται για να προστατεύουν ανθρώπινα δικαιώματα. Κινδυνεύει από νοοτροπίες, στερεότυπα, ρατσισμό που δεν πρέπει να είναι ίδιο αυτής τη κοινωνίας.

Η ισονομία, η ευνομία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των πολιτών της Δημοκρατίας δεν είναι διαπραγματεύσιμα ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι.”

Μιχάλης Γιωργάλλας – Αναπληρωτής Πρόεδρος ΕΥΡΩ.ΚΟ.

“Το Ευρωπαϊκό Κόμμα αντιμετωπίζει το Σύμφωνο Πολιτικής Συμβίωσης ως μια νομοθετική ρύθμιση που θα οδηγήσει στην επίλυση υπαρκτών κοινωνικών προβλημάτων και θα βοηθήσει στην άρση δυσμενών διακρίσεων που υπάρχουν σήμερα μέσα στους κόλπους της κυπριακής κοινωνίας.

Το Κόμμα θεωρεί ότι το Σύμφωνο Πολιτικής Συμβίωσης θα πρέπει να επιτρέπει τη σύναψη μεταξύ δύο προσώπων, του κατάλληλου συμφώνου συμβίωσης, με στόχο να καταγραφούν και να συμφωνηθούν οι όροι και τα έννομα αποτελέσματα της συμβίωσής τους, τόσο κατά τη διάρκεια αυτής όσο και μετά τη λήξη της.

Οι πρόνοιες της νομοθεσίας για το Σύμφωνο Πολιτικής Συμβίωσης θα πρέπει να βοηθήσουν όλους τους συμπολίτες μας ανεξάρτητα φύλου, καταγωγής, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, να αντεπεξέλθουν στις δυσμενείς διακρίσεις που υποβάλλονται καθημερινά με τη στέρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων σε θέματα που αφορούν τη ρύθμιση οικογενειακών σχέσεων, τη νομική κατάσταση των παιδιών, την απόλαυση κληρονομικών δικαιωμάτων και την άσκηση όλων των δικαιωμάτων που έχουν όλοι οι πολίτες στην πατρίδας μας.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της Πολιτείας για το Σύμφωνο Πολιτικής Συμβίωσης, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη νομική κατοχύρωση της ελεύθερης συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, αλλά με αποκλεισμό από τον γάμο ή την κοινή υιοθεσία.

Το Σύμφωνο Πολιτικής Συμβίωσης θα πρέπει για τα ομόφυλα πρόσωπα να καλύψει την απουσία θεσμικής ρύθμισης και να διορθώσει την αδυναμία άσκησης του δικαιώματος τους στην οικογενειακή ζωή.

Το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη και διαμόρφωση της προσωπικότητας κάθε ατόμου, το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στην οικογενειακή ζωή χωρίς καμία διάκριση, κατοχυρώνονται από το διεθνές δίκαιο και από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και είναι αναπόσπαστα στοιχεία του Κυπριακού Συντάγματος.

Ο κάθε Κύπριος πολίτης, έχει δικαίωμα χωρίς καμία διάκριση στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή. Ο κάθε πολίτης χωρίς να επηρεάζει και να καταπατά τα όρια ελευθερία των άλλων, πρέπει να απολαμβάνει ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας του και ελευθερία στην έκφραση του.

Η Πολιτεία οφείλει να σέβεται την επιλογή του κάθε πολίτη να διαμορφώσει την όποια μορφή σχέσης αγάπης και συνύπαρξης επιθυμεί πέραν του πολιτικού ή του θρησκευτικού γάμου. Χωρίς όμως η σχέση αυτή να θεωρηθεί ως άλλη μορφή γάμου. Ταυτόχρονα η Πολιτεία οφείλει να παρέχει στους πολίτες το αναγκαίο πλαίσιο νομικών εγγυήσεων που θα διασφαλίζουν μια αρμονική κοινωνική συμβίωση ανεξάρτητα φύλου, καταγωγής, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα μελετά και επεξεργάζεται τις πρόνοιες του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Με εποικοδομητική διάθεση θα τοποθετηθεί και θα καταθέσει τις προτάσεις του στην ολομέλεια του σώματος κατά τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου.”

Γιώργος Περδίκης – Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων

“Εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την πολιτική συμβίωση. Ούτε να την καθυστερήσουμε όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες από τα μεγάλα κόμματα.

Θεωρούμε ότι δεν μπορεί η πολιτεία να κλείνει υποκριτικά τα μάτια στην ανάγκη μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας που συμβιούν χωρίς γάμο να έχουν νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων που δημιουργεί η συμβίωση. Η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει η ανάγκη αυτή να έχει περιορισμούς που να προέρχονται από το φύλο των δύο συμβαλλόμενων. Πέραν τούτου έχουμε τις επιφυλάξεις μας στο θέμα της υιοθεσίας παιδιών οι οποίες όμως μπορούν να τύχουν διαχείρισης με τις ανάλογες ασφαλιστικές δικλείδες από τον ανάλογο νόμο περί υιοθεσίας.”

Στέλιος Στυλιανού – Γ’ Αντιπρόεδρος Συμμαχία Πολιτών

“Η Συμμαχία Πολιτών θέτει πάντα ως προτεραιότητα της τη στήριξη των ζητημάτων που άπτονται των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των πολιτών. Στα πλαίσια αυτά τάσσεται και υπέρ της ετοιμασίας και ψήφισης ενός σωστού Σύμφωνου Συμβίωσης. Το Σύμφωνο Συμβίωσης θεωρούμε ότι αποτελεί μια φυσική εξέλιξη των κοινωνιών στη βάση του οποίου δίδεται η δυνατότητα σε ζευγάρια χωρίς διακρίσεις, οποία συζούν για χρόνια, να ρυθμίζουν διάφορα οικονομικά, κληρονομικά, συνταξιοδοτικά και άλλα ζητήματα τα οποία σήμερα ρυθμίζονται μόνο με τη σύναψη γάμου.

Υπάρχουν αρκετά ζευγάρια πλέον και στη χώρα μας τα οποία επιλέγουν τη μακροχρόνια συμβίωση, παρά το γάμο, κάτι που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα τους. Μέσα από τη διαχρονική απουσία μιας ολοκληρωμένης και σωστής νομοθετικής ρύθμισης που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των ζευγαριών αυτών, προκύπτουν κατά καιρούς προβλήματα και δυσκολίες. Δεν υπάρχει ένα πλαίσιο που να τους επιτρέπει να διευθετούν κάποια ζητήματα τα οποία είναι σημαντικά και απαραίτητα για τη συμβίωση τους, και καθορίζουν ως ένα βαθμό το παρόν και το μέλλον τους. Και ακριβώς μέσα από τη σύναψη της συγκεκριμένης συμφωνίας θα μπορούν να τα καθορίζουν.

Είναι απόλυτα κατανοητές και σεβαστές οι ανησυχίες που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης μπορεί να αποτελέσει απειλή για το ιερό μυστήριο του γάμου, αφού πλέον τα ζευγάρια θα επιλέγουν να συνάψουν αυτό παρά να παντρευτούν. Κατά τη γνώμη τη δική μας το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ούτε ως υποκατάστατο ούτε ως απειλή για το ιερό μυστήριο του γάμου. Αποτελεί μια εντελώς διαφορετική διαδικασία με διαφορετικό στόχο και περιεχόμενο. Στο Σύμφωνο Συμβίωσης συνήθως καταφεύγουν πολίτες που έτσι κι αλλιώς έχουν αποκλείσει τη πιθανότητα σύναψης γάμου.

Η Συμμαχία Πολιτών συμμετείχε στις διακομματικές συναντήσεις για το Σύμφωνο Συμβίωσης, που είχε οργανώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, κι έχει καταθέσει τις θέσεις και τις απόψεις της. Πρότεινε όπως συγκεκριμένα καθοριστούν τα ζητήματα που θα διευθετούνται μέσα από την υπογραφή του Συμφώνου Συμβίωσης, ενώ ζήτησε παράλληλα όπως από το Σύμφωνο Συμβίωσης διαγραφεί η οποιαδήποτε αναφορά σε ζητήματα υιοθεσιών, για τις οποίες έτσι κι αλλιώς υπάρχει ξεχωριστή νομοθεσία.

Σε περίπτωση κατά την οποία τα δύο παραπάνω ζητήματα γίνουν σεβαστά από την προτεινόμενη νομοθεσία, τότε η Συμμαχία Πολιτών δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης του.”

Κώστας Γαβριηλίδης – Πρόεδρος Accept ΛΟΑΤ Κύπρου

“Το Σύμφωνο Συμβίωσης, ή Πολιτική Συμβίωση όπως είναι για την ώρα το νέο όνομα , ουσιαστικά παραχωρεί σε όλα τα ζευγάρια, ετερόφυλα και ομόφυλα το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, χωρίς κρατικές ή/και εκκλησιαστικές παρεμβολές στο οικογενειακό και ιδιωτικό δίκαιο. Ο κάθε ένας από εμάς, είτε ετερόφυλος, είτε ομοφυλόφιλος, έχει το δικαίωμα να επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα ζήσει τη ζωή του και το Σύμφωνο Συμβίωσης έρχεται να εξασφαλίσει ακριβώς αυτό, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Ουσιαστικά, χωρίς να είναι γάμος, παρέχει στα ζευγάρια που το επιλέγουν ισάξια δικαιώματα σε θέματα νομικά, κληρονομικά, διαδικαστικά, περιουσιακά, διατροφών, διαμονής, ιεράρχησης νενομισμένων αντιπροσώπων για ιατρικούς σκοπούς κοκ, θέματα που οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένα, αλλά ταλαιπωρούν για χρόνια τα ομόφυλα ζευγάρια τα οποία ήδη ανήκουν σε μια πολύ ευάλωτη ομάδα της κοινωνίας.

Ήδη 24 από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης παρέχουν δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια, είτε αυτό είναι με την καθολική επιλογή του γάμου για όλους, είτε μέσω Πολιτικών Ενώσεων. Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με πρόσφατη απόφασή του τον Ιούλιο, καταδίκασε την Ιταλία δηλώνοντας πως είναι υπόχρεα (και μαζί και τα άλλα κράτη μέλη) να αναγνωρίσει όχι μόνο το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, αλλά και της οικογενειακής ζωής των ομόφυλων ζευγαριών, δίνοντας και σε αυτά δικαιώματα ισάξια του πολιτικού γάμου.

Αυτό θα σημαίνει πολλά πράγματα, τόσο για την κοινότητα των ΛΟΑΤΙ, όσο και για την ευρύτερη κοινωνία γενικότερα: για πρώτη φορά τα ΛΟΑΤΙ ζευγάρια πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα από τη νομοθεσία και να μπορούν να επισημοποιούν τη σχέση τους λαμβάνοντας αντίστοιχα δικαιώματα, χωρίς να αντιμετωπίζονται και να αισθάνονται και τα ίδια ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Από την άλλη πλευρά, η αποδοχή τους από την κοινωνία, τόσο ως ζευγάρια, όσο και ως ΛΟΑΤΙ άτομα, θα διευρυνθεί αισθητά και η κοινωνία θα πάψει να αντιμετωπίζει την ύπαρξή τους ως «νεωτερισμό» στην καλύτερη των περιπτώσεων, ή ακόμα και ως αμάρτημα σε πιο ακραίες περιπτώσεις το οποίο πρέπει να καταδικάζουμε. Θα διευκολύνει επίσης τη μείωση των διακρίσεων απέναντι στα ΛΟΑΤΙ άτομα σε πολλούς τομείς και κατ’ επέκταση θα μειώσει τα κρούσματα βίας (λεκτικής, σωματικής ή/και ψυχολογικής) που ασκείται εναντίον τους, μειώνοντας την ομοφοβία.

Η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου θεωρούμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και αφορούν όλους και όλες και μας ικανοποιεί η στάση της κυβέρνησης που δεν αποδέχεται τις αλλαγές στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου που εισηγήθηκαν συγκεκριμένοι βουλευτές μειώνοντάς με αυτό το τρόπο την ισχύ του σε επίπεδο συμβολαίου.

Είναι ευχάριστο πως ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι έχουν ταχθεί υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου αλλά θλίβει και παραξενεύει πως το κυβερνητικό κόμμα, ενώ έχει αποφασίσει υπέρ της στήριξης, δεν έδωσε γραμμή κατεύθυνσης στους βουλευτές του, φοβούμενο την αντίδραση μερικών αφήνοντας έτσι τον κάθε βουλευτή να κρίνει ανάλογα με τα δικά του προσωπικά συμφέροντα, ιδεοληψίες και ταμπού. Ας μην ξεχνούμε πως το Σύμφωνο αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και βάσει αυτών θα έπρεπε να υποστηρίζεται καθολικά από τα κόμματα χωρίς υπεκφυγές.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απογοητευόμαστε διπλά από τη μη στήριξη από τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ και Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σοφοκλή Φυττή. Ευχάριστο πάντως πως ο Πρόεδρος του Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος έχει προ πολλού δηλώσει δημόσια και ένθερμα την στήριξη του.

Ελπίζουμε πως σύντομα και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΔΗΚΟ θα κατανοήσουν γιατί πρέπει να το υποστηρίξουν. Το ίδιο επιθυμούμε και από το ΕΥΡΩΚΟ και από την Συμμαχία Πολιτών που ακόμη δεν έχουν δηλώσει συγκεκριμένα την στήριξη τους στο νομοσχέδιο που έχει παρουσιαστεί.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέχρι τις 26 Νοεμβρίου που το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή, αρκετοί βουλευτές θα συνειδητοποιήσουν τόσο την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου, όσο και τον ίδιο τους τον ρόλο: την εξασφάλιση ισότιμων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους του πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι ΛΟΑΤΙ ή όχι, αυτό το νομοσχέδιο είναι σημαντικό για όλου τους Κυπρίους γιατί θα είναι βάση σε πολλές μετέπειτα συζητήσεις που αφορούν τα δικαιώματα διαφόρων και διαφορετικών ομάδων ατόμων στα οποία σίγουρα κάποιοι θα ανήκουν.”

Να σημειώσουμε ότι, το ΔΗ.ΚΟ. δια του Μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου και υπεύθυνου Επιτροπής Θεσμών Μιχάλη Δαμιανού, μας ενημέρωσε ότι, δεν έχει ακόμα πάρει απόφαση επί του θέματος, δεν γνωρίζει ακόμα ποια θα είναι η θέση του κόμματος επί του προκειμένου, δεν μπορεί να απαντήσει γιατί δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα, δεν….

Τα συμπεράσματα στην κρίση του αναγνώστη

Όσον αφορά το κυβερνών κόμμα, επικοινωνήσαμε με τον Βουλευτή ΔΗ.ΣΥ Λεμεσού Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κοινοβουλευτικού του συνεργάτη, Ανδρέα Καραμήτα, δυστυχώς για ένα ολόκληρο μήνα ο κ. Θεμιστοκλέους, δεν αρνήθηκε μεν να κάνει σχετική δήλωση για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, αλλά το απέφευγε επιμελώς, επικαλούμενος φόρτο εργασίας και προβλήματα υγείας!

Κύριε Θεμιστοκλέους, σέβομαι την απόφαση σας και οφείλω να ομολογήσω, αφού σας “διαβάζω” καθημερινά, ότι όντας ένας από τους ανθούς του κοινοβουλευτισμού, δεν πρόκειται να με αφήσεις να πλήξω ποτέ.

Αποδεικνύεσαι πολλαπλά επικοινωνιακά αδίστακτος. Που να σταθεί ο Μισός, ακόμα και ο Δίπλαρος μπροστά στο ρεσιτάλ νεοσυντηρισμού που δίνεις συχνά, είτε από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες, είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτός είναι ο «ευρωπαϊκός» Δημοκρατικός Συναγερμός;

Με αφορμή τη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης και πάλι, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους με πολιτικό λόγο που υπερχείλιζε τεστοστερόνη και χολή είπε πολλά και ενδιαφέροντα στο Plus: «Από το νόμο το μόνο που λείπει είναι ποιος θα φορά το νυφικό» ή «15 βουλευτές του Συναγερμού είναι ορκισμένοι εχθροί αυτού του γάμου και δεν πρόκειται να ψηφίσουν» ή για το θέμα της υιοθεσίας από ομοφυλόφιλα ζευγάρια «τα παιδιά δεν είναι κατοικίδια ζώα».

Μια άλλη επιφανής δήλωση σας κ. Θεμιστοκλέους:
«όσοι βουλευτές ψηφίσουν το Σύμφωνο θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για όλες τις πολιτικές, κοινωνικές και άλλες συνέπειες που θα προέλθουν από την εφαρμογή του».

H επιστήμη ψηλώνει τα χέρια κ. Θεμιστοκλέους.

“Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, που αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια”

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε λοιπόν και τους υπεράνω πάσης υποψίας, βουλευτές που πιστεύαμε ότι δεν ανήκουν στο club των Κουλιο-Θεμιστοκλέων, για το τι θα πράξουν στο δια ταύτα. Ακόμα και οι πολύ βολικές απουσίες της τελευταίας στιγμής θα αποδειχτούν ιδιαιτέρως διαφωτιστικές, μια που δεν έχουμε αποβλακωθεί ακόμα τόσο πολύ ώστε να μην ερμηνεύουμε τα πρόδηλα.

Ευελπιστώ πως εν τέλει θα έχουμε σωστή αντίδραση και από τους Βουλευτές του ΔΗ.ΣΥ. στους οποίους κακώς δόθηκε η προσωπική επιλογή στήριξης ενός θέματος που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Στο ΔΗ.ΚΟ. σθεναρή στήριξη υπάρχει από τον πρόεδρο Νικόλα Παπαδόπουλο ο οποίος επέμενε στη σωστή μορφή του κειμένου από τον Ιούλιο, όπως ζητούσε και η Accept – LGBT Cyprus. Τραγική φιγούρα, πάντα, ο Σοφοκλής Φυττής, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο οποίος εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται γιατί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αφορούν όλους και γιατί πρώτος έχει χρέος να υποστηρίξει το Σύμφωνο.

Ως Σοσιαλιστικό κόμμα, παρόλα τα μηνύματα, πραγματικά ευελπιστώ επίσης πως έστω και την υστάτη η ΕΔΕΚ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα υποστηρίξει σύσσωμη το νομοσχέδιο, αφού οτιδήποτε πέραν από πλήρη στήριξη θα ήταν εκτός από λυπηρή, αντίθετη στις θέσεις της Ευρωπαίων Σοσιαλιστών S&D.

Διαχρονική στήριξη υπάρχει για το νομοσχέδιο από το ΑΚΕΛ, τους Οικολόγους, το ΕΥΡΩ.ΚΟ και τη Συμμαχία Πολιτών.