Το Κράτος θα καλύψει 15 εκ. από το έλλειμα του Ταμείου Προνοίας των ΚΑ

{loadposition ba_textlink}

Γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα και το Γενικό Ελεγκτή δεσμεύτηκε, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ότι θα ζητήσει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αναφορικά με το έντυπο απαλλαγής ευθύνης, το οποίο οι πρώην υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών υπογράφουν προκειμένου να τους δοθούν οι χαριστικές αποζημιώσεις τους, μετά το κλείσιμο της εταιρείας που σήμανε και την απόλυσή τους.

Ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών αλλά και πρώην εργαζομένων των Κυπριακών Αερογραμμών, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι το κράτος θα καλύψει έλλειμμα της τάξης των 15 εκατομμυρίων που παρουσιάζει το Ταμείο Προνοίας της εταιρείας, ενώ κάλεσε τους εργαζομένους να πάνε να εισπράξουν ότι ποσό αντιστοιχεί στον κάθε ένα από το Ταμείο Προνοίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει την απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της Νομικής Υπηρεσίας για το έγγραφο απαλλαγής ευθύνης που υπογράφουν οι πρώην εργαζόμενοι των ΚΑ και τότε θα ενημερώσει και τη Βουλή.

Μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι κάποιοι υπάλληλοι δεν υπογράφουν το έντυπο απαλλαγής ευθύνης, καθώς θεωρούν ότι έχουν απαιτήσεις από την εταιρεία που δεν έχουν σχέση με το Ταμείο Προνοίας.

“Θεωρούμε ότι αυτή θα είναι μια σωστή κίνηση καθώς η άποψη η δική μας είναι ότι εάν καταβληθούν χαριστικές αποζημιώσεις σε περίπτωση που μετά οποιοσδήποτε υπάλληλος απαιτήσει επιπρόσθετες αποζημιώσεις αυτές οι χαριστικές αποζημιώσεις θα μπορούν να συμψηφιστούν ώστε να καλυφθεί η οποιαδήποτε απαίτηση”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε ότι από όσα δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο Χάρης Γεωργιάδης, συνεπάγεται ότι “έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα δεδουλευμένα του προσωπικού, δηλαδή οι μισθοί, αποζημιώσεις που αφορούν τους μισθούς, οι αποζημιώσεις από το Ταμείο Πλεονασμού και αυτό που παραμένει ως επιπρόσθετη αξίωση είναι το έλλειμμα που διεκδικούν οι υπάλληλοι από το Ταμείο Προνοίας”.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, δήλωσε ότι “είναι υπερβολή η απαίτηση της Κυβέρνησης, η οποία έχει βρει στην γωνιά κάποιους εργαζόμενους και με πολύ άσχημο τρόπο προχωρά σε εκβιασμό που δεν τιμά ένα δημοκρατικό, ευνομούμενο κράτος”.

Ανέφερε ότι η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών που έγινε σήμερα για γνωματεύσεις αναφορικά με το έντυπο που οι πρώην εργαζόμενοι των ΚΑ υπογράφουν, θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο πριν για να μην έφερνε σε αυτή την δύσκολη θέση τους πρώην εργαζόμενους στις ΚΑ.

“Επομένως θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη στάση για αυτό και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των πρώην υπαλλήλων”, είπε ο κ. Λαμάρης.

Επί του ιδίου θέματος, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, δήλωσε, επίσης μετά τη συνεδρία, ότι “δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του δημόσιου συμφέροντος όταν καταπιέζονται κατάφωρα τα δικαιώματα των εργαζομένων”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι στο “όνομα του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορείς να καταπιέζεις τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι δικαιώματα των εργαζομένων, εάν θέλουν, που δεν φαίνεται να είναι και εύκολο, να διεκδικήσουν τις οποιεσδήποτε αποζημιώσεις”.

Πρόσθεσε ότι “δεν μπορεί ο Υπουργός Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομικών, να βάζει φραγμό σε αυτή την πρόσβαση στις αποζημιώσεις με μια δήλωση η οποία θυμίζει άλλες εποχής για αυτό έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων η απόσυρση αυτής της δήλωσης για να διευκολυνθεί η εφαρμογή ενός σχεδίου που αποφάσισε Κυβέρνηση και Βουλή για αποζημιώσεις των πρώην υπαλλήλων των ΚΑ”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της εταιρείας και κατά μεγάλο βαθμό και για την καταστροφή της την είχε η Κυβέρνηση και ανέλαβε αυτή την ευθύνη για μια εταιρεία που είχε και εθνικό χαρακτήρα, ονομαζόμενη και εθνικός αερομεταφορέας.