Το εκλογικό μέτρο συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών

{loadposition ba_textlink}

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι “αισίως φτάσαμε στις έξι προτάσεις νόμου ενώ οι πλείστοι εμφανίζονται ότι δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές σε αυτό το χρονικό διάστημα”.

Στο κυρίαρχο ζήτημα του ορίου εισδοχής στην δεύτερη κατανομή, συνέχισε, ο ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε υπέρ της τροποποίησης που προτείναμε ως ΑΚΕΛ στο 3,6% με την προϋπόθεση ότι θα τροποποιηθούν ανάλογα όχι μόνο η δεύτερη κατανομή αλλά και η δεύτερη φάση της δεύτερης κατανομής.

“Τοποθετήθηκαν αρνητικά όλα τα υπόλοιπα κόμματα και κάποια στην Ολομέλεια θα τοποθετηθούν. Εν πάση περιπτώσει συγκεντρώνει την πλειοψηφία της Επιτροπής και ανάλογα θα διαμορφωθεί το κείμενο για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια στις 26 Νοεμβρίου”, πρόσθεσε.

Από εκεί και πέρα, είπε ο κ. Λαμάρης, εμείς θα μελετήσουμε την εισήγηση για αλλαγή και στην δεύτερη κατανομή.

Οπως ανέφερε, σήμερα κατατέθηκε πρόταση και από τον Ζαχαρία Κουλία για να εισάγει την ανάγκη σταυροδότησης και του αρχηγού του συνδυασμού και παραμένουν οι υπόλοιπες προτάσεις με διαφοροποίηση αυτή του ΔΗΚΟ, το οποίο ενώ είχε αρχικά κάμει πρόταση ο συνδυασμός δύο κομμάτων να χρειάζεται 8% και τριών κομμάτων 16% διαφοροποίησε την προς το 12% τον συνδυασμό των τριών κομμάτων.

Εξακολουθώ να επισημαίνω, σημείωσε, ότι η πρώτη κατανομή παραμένει ως έχει, να γίνεται κατά επαρχία και να ισχύει η κάλυψη του μέτρου της επαρχίας για να εκλέξει κάποιος βουλευτή.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως στην Επιτροπή Εσωτερικών ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που τα βρήκαν στο εκλογικό μέτρο για 3,6% τελικά.

“Εκεί έκατσε η μπίλια της ανομίας κι όπως φαίνεται θα τα βρουν και στην δεύτερη εισήγηση που έκαμε ο ΔΗΣΥ παρά την αρχική του τοποθέτηση να ανεβάσει το πλαφόν για την τρίτη κατανομή, την λεγόμενη δεύτερη φάση της δεύτερης κατανομής να το ανεβάσει στο 7,2”, σημείωσε.

“Ακόμα και τα ψίχουλα που προκύπτουν στην τρίτη κατανομή θέλουν να τα πάρουν, να τα κλέψουν όχι πλέον από τα μικρά κόμματα αλλά από τα μεσαία κόμματα.

Αν νομίζουν ότι με αυτή την λογική του φαταούλα θα προχωρήσει η Δημοκρατία και θα γίνει καλύτερο το Κοινοβούλιο ας προχωρήσουν αλλά κριτής είναι ο λαός”, πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι Οικολόγοι επιμένουν στην οριζόντια ψηφοφορία και θα αναμένουν από τον ΔΗΣΥ να δείξει ποια είναι η πραγματική του στάση.

Πηγή: KYΠΕ