Το καυτό 48ωρο της διαπραγμάτευσης

{loadposition ba_textlink}

Πυρετώδεις ζυμώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σε όλα επίπεδα προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση έως το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των θεσμών, σε μια ακόμη προσπάθεια να μειωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, απόσταση που δεν καλύφθηκε, όπως αποδείχθηκε, κατά τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής.

Οι κ. κ. Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης και Γ. Χουλαριάκης θα επιδοθούν το απόγευμα σε νέο γύρο επαφων με το κουαρτέτο των θεσμών, με στόχο να υπάρξει πρόοδος και να προχωρήσει έστω και ένα βήμα μπροστά η διαπραγμάτευση. Εάν η έκβαση της αποψινής διαπραγμάτευσης αποδειχθεί καλύτερη από εκείνη της Παρασκευής, τότε δεν αποκλείεται να συνεδριάσει – επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης – το Εuro Working Group είτε το απόγευμα της Κυριακής ή ακόμη και το πρωί της Δευτέρας ώστε να είναι εφικτή η λήψη απόφασης για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup, που αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα της 9ης Νοεμβρίου. Η καταβολή της δόσης, όπως έχουν ήδη διαμηνύσει οι Βρυξέλλες, δεν είναι δεδομένη, ενώ πληροφορίες των τελευταίων ωρών βαραίνουν ακόμη περισσότερο το ήδη αρνητικό κλίμα. Κατά τις πληροφορίες αυτές, οι δανειστές φέρεται να έθεσαν στην κυβέρνηση αυστηρή και σαφή προθεσμία έως την Τετάρτη ώστε να ψηφίσει στη βουλή όλα τα εκκρεμή μέτρα – ανοιχτά μέτωπα – από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Εάν οι ξένοι λάβουν διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση για την τήρηση αυτής της προθεσμίας, τότε δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το Eurogroup της Δευτέρας να δώσει έστω και μια καταρχήν έγκριση για την εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το μπαράζ διαβουλεύσεων που θα λάβει χώρα το επόμενο 48ωρο.

Κατά τις πληροφορίες, αυτή τη στιγμή τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης είναι οι πλειστηριασμοί και η ρύθμιση των 100 δόσεων.

Πηγή: news247.gr,επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.