Τρία πρόσωπα ενώπιον Δικαστηρίου για το χθεσινό ναυάγιο

{loadposition ba_textlink}

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, στο Παραλίμνι, αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα τρία άτομα, από τους 26 συνολικά ναυαγούς που διασώθηκαν χθες βράδυ από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν, εξέπεμψε σήμα κινδύνου χθες το απόγευμα, ενώ βρισκόταν έξι ναυτικά μίλια ανατολικά του Πρωταρά, ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

Διαβάστε επίσης: 26 μετανάστες διασώθηκαν έξω από το Κάβο Γκρέκο

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι τρεις συνελήφθηκαν σήμερα το πρωί, δυνάμει δικαστικών ενταλμάτων σύλληψης, ύστερα από πληροφορίες που έδωσαν οι διασωθέντες. Δύο από τους συλληφθέντες είναι Σύροι και ο τρίτος Λιβανέζος.

Πρόκειται για ένα 48χρονο, ένα 35χρονο και ένα 30χρονο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας, πρόκειται για τον καπετάνιο του πλοιαρίου, το βοηθό του και τον εισπράκτορα που φαίνεται να πήρε τα χρήματα από τους ναυαγούς στο Λίβανο, προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση στο μήκους 8 μέτρων σκάφος αναψυχής.

Το σκάφος είχε αποπλεύσει από το Λίβανο την περασμένη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου. Η πρώτη σκηνή που αντίκρισε το πλήρωμα των ελικοπτέρων που έφτασε στην περιοχή για την επιχείρηση διάσωσης ήταν μια μισοβυθισμένη βάρκα και ένα άτομο στη θάλασσα.

Τα τρία άτομα κατονομάστηκαν από τους υπόλοιπους διασωθέντες, οι οποίοι αποκάλυψαν στην Αστυνομία ότι ο διακινητής βρισκόταν αρχικά ανάμεσα τους στο πλοιάριο, αλλά στα μισά περίπου της διαδρομής διέφυγε με φουσκωτό σκάφος αφήνοντας 26 άτομα, στη πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, στο έλεος της θαλασσοταραχής και των σφοδρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Η ΚΔ ενεργοποίησε το σχέδιο «ΝΕΑΡΧΟΣ» για διάσωση των ναυαγών από το Λίβανο 

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργοποίησε άμεσα χθες βράδυ το Εθνικό Ειδικό Σχέδιο Έρευνας Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», ώστε να ανταποκριθεί στην επείγουσα τηλεφωνική κλήση που έλαβε χθες γύρω στις 16:35 το απόγευμα, το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Λάρνακας, για διάσωση μικρού σκάφους που βρισκόταν σε κίνδυνο και ήταν σε άγνωστη θαλάσσια περιοχή.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου ‘Αμυνας αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες το σκάφος είχε αναχωρήσει από την Τρίπολη του Λιβάνου την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015».

‘Υστερα από τη λήψη πληροφοριών το ΚΣΕΔ «ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Ειδικό Σχέδιο Έρευνας Διάσωσης ‘ΝΕΑΡΧΟΣ’ αποστέλλοντας Ε/Π της ΜΑΕΠ το οποίο εκτέλεσε έρευνα στην περιοχή που καθόρισε το Κέντρο Συντονισμού εντοπίζοντας μικρό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Κάβο Γκρέκο», αναφέρεται.

Συγχαρητήρια Προέδρου Δημοκρατίας στους συμμέχοντες στην επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών 

Συγχαρητήρια στα στελέχη των υπηρεσιών της Δημοκρατίας που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών-προσφύγων, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Πρωταρά, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter.

“Συγχαρητήρια για την άμεση και αποτελεσματική σας παρέμβαση. Τίποτε πιο σπουδαίο από αυτό που κάνατε”, αναφέρει ο Πρόεδρός στο μήνυμά του, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία που λήφθηκε κατά την κινητοποίηση των ατόμων που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης.

Πηγή: KYΠΕ