Τριγμοί στο ΔΗΚΟ

Της Αλεξίας Καφετζή

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «24», σοβαροί τριγμοί υπάρχουν το τελευταίο διάστημα στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος. Η αντιπαράθεση Νικόλα και Μάριου συνεχίζεται. Πέραν τούτου στελέχη και μέλη του κόμματος κάνουν σφοδρά παράπονα για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος και τον τρόπο με τον οποίο παίρνονται οι σοβαρές αποφάσεις που αφορούν κορυφαία θέματα πολιτικής.

Ιδιαίτερα ερωτήματα τίθενται στο γεγονός ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, με απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής, άνοιξε τις πόρτες σε στελέχη που είχαν αποχωρήσει από το ΔΗ.ΚΟ, όπως Κουλίας, Κολοκασίδης και άλλοι, οι οποίοι συνεχίζουν να αρνούνται εδώ και ένα χρόνο την επιστροφή τους στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Δεν παραλείπουν δε να καυστηριάζουν παραβολικά ότι ο Νικόλας πήρε διαζύγιο από τον Νίκο Αναστασιάση, αλλά «κοιμάται» με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Τεκνοποίησαν ήδη. Ένα από τα παιδιά, η συνεχής σύμπλευση των δυο ανδρών, όσον αφορά κυρίως θέματα οικονομίας.

Η «24» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗ.ΚΟ, Αλέκο Τρυφωνίδη.

Ο κ. Τρυφωνίδης, είναι ένα από τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος στήριξε την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη.

Εδώ και αρκετό καιρό τον βλέπουμε στην απέναντι όχθη, με καυστικές δηλώσεις εναντίων του ΠτΔ και του Αβέρωφ Νεοφύτου, κυρίως όσον αφορά θέματα οικονομίας και ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «24» ο Αλέκος Τρυφωνίδης με κριτικό και αυτοκριτικό χαρακτήρα ανάφερε:

24. Είναι ευρέως γνωστό, ότι το 2013, είσαστε υποστηρικτής της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη. Εδώ και αρκετό καιρό, σας βλέπουμε «απέναντι». Που οφείλεται αυτή η έντονη πολιτική σας κριτική;

«Το ΔΗΚΟ με απόφαση της Κ/Ε αποφάσισε τη στήριξη του Νίκου Αναστασιάδη στη βάση συμφωνημένου προγράμματος διακυβέρνησης πάνω σε όλα τα θέματα: Κυπριακό, Οικονομία, Ιδιωτικοποιήσεις ,Ανάπτυξη, Παιδεία, Αγροτικά, Κοινωνικά, Πολιτιστικά κ.α .Επιπρόσθετα με δική μου πρωτοβουλία είχα πείσει τον τότε υποψήφιο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να απευθύνει προσωπική επιστολή με την υπογραφή του, σε όλους τους Υπαλλήλους των Ημικρατικών Οργανισμών στην οποία ανέφερε ρητά ότι Δεν θα προχωρήσει σε Ιδιωτικοποιήσεις και ιδιαίτερα στους μεγάλους κερδοφόρους Ημικρατικούς Οργανισμούς, CYTA, AHK, και Αρχή Λιμένων. Η επιστολή αυτή συντάχτηκε από μένα προσωπικά σε συνεργασία με τον μακαριστό φίλο Τασο Μητσόπουλο».

«Στην βάση όλων αυτών ο Κυπριακός Λαός εξέλεξε τον Νίκο Αναστασιάδη πρόεδρο τις Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος ανεξαρτήτως της αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, έπρεπε και πρέπει να εφαρμόζει το πρόγραμμα που ψήφισε η πλειοψηφία του κυπριακού λαού. Αντιθέτως ο Πρόεδρος της δημοκρατίας παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλει αθέτησε το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του και, προχωρεί κυρίως στην οικονομία σε ακραίες και νεοφιλελεύθερες συνταγές και πολιτικές με αποτέλεσμα τα προβλήματα να μην βρίσκουν λύσεις, η ανάπτυξη να είναι καθηλωμένη ακόμα, η ανεργία να βρίσκεται στα ύψη, να προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια να αυξάνονται, οι νέοι να μεταναστεύουν και η κοινωνική ανισότητα να αυξάνεται».

«Συνεπώς έχω υποχρέωση έναντι του κόσμου του ΔΗ.ΚΟ αλλά και ολόκληρου του Κυπριακού λαού να παραμείνω σταθερός στις διαχρονικές θέσεις και αρχές του ΔΗ.ΚΟ και να είμαι απέναντι σε όποιες πολιτικές θεωρώ ότι αντιστρατεύονται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των απλών πολιτών, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικά των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων του λάου».

24. Αρκετοί αξιωματούχοι του ΔΗ.ΚΟ καθώς και απλά μέλη και ψηφοφόροι, φέρονται να τάσσονται ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, με τη συνεχή σύμπλευση του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, κυρίως όσον αφορά θέματα της οικονομίας. Το σχόλιο σας…

«Το ΔΗΚΟ πάρα πολλές φορές με τις καθοριστικές του παρεμβάσεις, εισηγήσεις και απόψεις και σε συνεργασία με άλλα κόμματα έχει συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση της ψήφισης νομοσχεδίων που βοήθησαν τη κυβέρνηση να βγει από μεγάλα αδιέξοδα και να προχωρήσει στο δύσκολο δρόμο του μνημονίου για ανάκαμψη της οικονομίας».

«Η συνεχής πολιτική σύμπλευση με το ΔΗΣΥ και τον Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρώ ότι είναι εκτός των αποφάσεων και αρχών του κόμματος, γκρεμίζει το ιδεολογικό ‘’τείχος ‘’που έπρεπε να έχουμε μεταξύ των δυο κομμάτων και στο τέλος θα ζημιώσει τον κυπριακό λαό και θα αποβεί καταστροφική για την όλη πορεία του κόμματος».

«Η πολιτική πορεία της “Αντιπολιτευόμενης Συμπολίτευσης” πρέπει να τερματιστεί άμεσα και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια διόρθωσης ορισμένων νόμων που τους μόνους που εξυπηρετούν είναι το μεγάλο κεφάλαιο, τους μεγαλοϊδιοκτήτες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους φοροφυγάδες, τις τράπεζες και την αδίστακτη τρόικα».

24. Τι γίνεται τώρα στο ΔΗ.ΚΟ; Φαίνεται ξεκάθαρα να υπάρχουν δυο στρατόπεδα. Νικόλας και Μάριος Κάρογιαν. Γίνεται δε αναφορά στο όνομα του Μάρκου Κυπριανού, ότι είναι ο μόνος που μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για επίτευξη ενότητας στο ΔΗ.ΚΟ. Εσείς, ποιο “στρατόπεδο” στηρίζετε;

«Παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα συνέδρια για εκλογή νέας ηγεσίας του ΔΗΚΟ πιστεύω ότι δεν έχουν καταβληθεί όλες εκείνες οι αναγκαίες προσπάθειες και δεν έχουν αναληφθεί όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες από την ηγεσία του κόμματος για επίτευξη πραγματικής ενότητας στο κόμμα. Υποβόσκει ακόμα στα μυαλά ορισμένων συναγωνιστών η προ του συνεδρίου αντιπαράθεση η οποία ζημιώνει το κόμμα καθημερινά».

«Αυτή η σαθρή και αρρωστημένη νοοτροπία και ταχτική αποδυναμώνει το κόμμα και περιορίζει τις προοπτικές του. Ο Τρυφωνίδης ανήκει στο «στρατόπεδο» του ΔΗΚΟ μακριά από προσωπικές ατζέντες και ομάδες. Συστρατεύεται και εκφράζει καθημερινά τις εκατοντάδες απλών στελεχών, μελών, ψηφοφόρων και φίλων του ΔΗ.ΚΟ».

«Εργαζόμουν και θα συνεχίσω να το κάνω καθημερινά, σκληρά, μεθοδικά, συνθετικά και ενωτικά για την προώθηση και υλοποίηση των αρχών, αξιών, και των πολιτικών στόχων του κόμματος που είναι η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας στη βάση της Διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου καθώς και η  ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας με ευεργετικές συνέπειες στους ανέργους, στις επιχειρήσεις στους εργαζομένους και στον κάθε απλό πολίτη».

24. Σαν στέλεχος του ΔΗ.ΚΟ, συμφωνείτε με τις αποφάσεις του; Ειδικά αυτές που στραγγαλίζουν τον πολίτη οικονομικά και τον οδεύουν στην καταστροφή, βλέπε εκποιήσεις και πακετοποίηση δανείων.

«Έχω διαφωνήσει σε ορισμένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί τόσο στο εκτελεστικό γραφείο όσο και από την κοινοβουλευτική ομάδα σε θέματα οικονομίας. Η συνεχής ψήφιση τροικανών νομοσχεδίων με την επίκληση της διάσωσης των τραπεζών δεν θα λύσει το σοβαρότατο πρόβλημα της διόγκωσης των Μή Εξυπηρετουμένων Δανείων».

«Διαφωνώ με την πρόσφατη ψήφιση από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ του νόμου για την πακκετοποίηση και πώληση των δανείων από τις τράπεζες. Έπρεπε να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα στο Εκτ. Γραφείο και από τη στιγμή που οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ δεν υιοθετούνταν πλήρως, θα έπρεπε να το καταψηφίσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ».

«Ειδικότερα αφού δεν είναι υποχρεωτική για τις τράπεζες η αποδοχή της προσφοράς του δανειολήπτη τότε, οι ηγεσίες των τραπεζών που παριστάνουν τις «αθώες περιστέρες» θα προχωρήσουν στη πώληση δανείων και ειδικότερα των απλών και μικρομεσαίων δανειοληπτών».

«Όσον αφορά τους μεγάλους δανειολήπτες οι τράπεζες θα βρουν συμβιβασμούς μαζί τους και θα τους χαρίσουν και αρκετά εκατομμύρια γιατί το απέδειξαν τα τελευταία χρόνια που δεν κυνήγησαν κανέναν ενώ μπορούσαν να το πράξουν».

«Εκατοντάδες μέλη, στελέχη του ΔΗΚΟ αλλά και απλοί πολίτες διαμαρτύρονται έντονα για την ψήφιση του νόμου αυτού και για αυτό το ΔΗΚΟ επιβάλλεται να βρει τρόπους να επανορθώσει. Η Μείωση των επιτοκίων, η αφαίρεση των παράνομων υπερχρεώσεων και επιβαρύνσεων αλλά και η εφαρμογή από τις τράπεζες του κώδικα συμπεριφοράς της Κεντρικής Τράπεζας θα συμβάλει αποτελεσματικά στην επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων».

24. Πως θα συμπεριφερθεί το ΔΗ.ΚΟ στο θέμα των Ιδιωτικοποιήσεων και ειδικότερα της CYTA και AHK;

«Το σοβαρότατο θέμα των Ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί υψίστης σημασίας θέμα για το ΔΗΚΟ και ο τρόπος που θα το χειριστεί θα αγγίξει τα όρια της ίδιας της επιβίωσης του. Το ΔΗΚΟ με βάση τις αρχές του αλλά και τις συνεδριακές του αποφάσεις είναι κάθετα εναντίον».

«Προβάλλει παράλληλα την αναδιοργάνωση της CYTA και AHK μέσα από την νέα τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί στον τόπο μας για να συνεχίσουν αυτοί οι οργανισμοί να στηρίζουν την οικονομία και ανάπτυξη του τόπου, να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές, στηρίζοντας τον απλό καταναλωτή, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία, η παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Τόσο ο πρόεδρος αλλά και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ, μας έχουν επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο διαλύει τη CYTA και σκορπίζει τους εργαζομένους χάνοντας την τεράστια τεχνογνωσία που έχουν».

«Προσδοκώ ότι το ΔΗΚΟ θα φανεί αντάξιο των αρχών και τις ιστορίας του και θα βάλει ανάχωμα στην υλοποίηση ενός ακόμα εγκλήματος στην πατρίδα μας. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να παραιτηθούν όσοι από τους Βουλευτές του ΔΗΚΟ συνταχθούν με τον Αβέρωφ Νεοφύτου στην Βουλή».

24. Ακούγεται ότι θα είστε υποψήφιος στις Βουλευτικές εκλογές του 2016. Αληθεύει;

«Σε συνέχεια τις 30 χρόνης πορείας μου στο ΔΗΚΟ μέσα από το φοιτητικό συνδικαλισμό “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”, τη ΝΕΔΗΚ, την Ε/Ε Λευκωσίας, το Εκτελεστικό Γραφείο αλλά και την συνδικαλιστική μου δράση πιστεύω ακράδαντα ότι διαθέτω τις γνώσεις, την πείρα και τα εφόδια για να εκπροσωπήσω τον απλό ψηφοφόρο του ΔΗ.ΚΟ αλλά και τον κύπριο πολίτη στο Κοινοβούλιο. Είμαι αισιόδοξος ότι ο κόσμος θα εκτιμήσει την διαχρονική μου προσφορά στα κοινά και μαζί με τα χαρακτηριστικά του δυναμισμού, της ευθύτητας, της τιμιότητας, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας θα με τιμήσει με την ψήφο του στις εκλογές του Μάη του 2016».

«Θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις ανθρώπινες και ψυχικές για να ανταποκριθώ επάξια στις απαιτήσεις της κοινωνίας για να κτίσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο αύριο. Επιπρόσθετα καλώ τους πολίτες και ειδικότερα τους νέους τους οποίους καταλαβαίνω πλήρως την απογοήτευση, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους να έρθουν να ψηφίσουν γιατί η ΑΠΟΧΗ θα σημαίνει ΣΥΝΕΝΟΧΗ στη συνέχιση των πολιτικών που μας οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή, την κοινωνική εξαθλίωση και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των απλών πολιτών».

«Έφτασε ο καιρός και είναι επιτακτική ανάγκη, πολιτικοί και αξιωματούχοι κομμάτων, να έχουν το θάρρος να κρίνουν, να κατακρίνουν και να επικρίνουν τα του οίκου τους. Μόνο, με καλόπιστη κριτική για τα κακώς έχοντα του κάθε κόμματος υπάρχει ελπίδα, για να κτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία».

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!