ΥΠΟΙΚ: “Σταδιακή ελάφρυνση φορολογιών όσο δημιουργούνται περιθώρια”

{loadposition ba_textlink}

Για σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους, στο μέτρο των δυνατοτήτων της οικονομίας και ενίσχυση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού, ενόσω θα δημιουργούνται δημοσιονομικά περιθώρια, έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι “η κυπριακή οικονομία πάει καλύτερα, όχι όμως καλά”, καθώς “δεν είμαστε στο σημείο που η Κύπρος έπρεπε να ήταν”.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “είμαστε σε θέση να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας από τις αγορές και συνεπώς ο βασικός λόγος που επέβαλε την υπαγωγή της Κύπρου σε πρόγραμμα στήριξης δεν υφίσταται πλέον”, ενώ σε σχέση με τις επιχειρήσεις τόνισε ότι κάποιες από αυτές “που αδικαιολόγητα δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους αποστερούν δυνατότητες χρηματοδότησης από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του τόπου”.

Μιλώντας ενώπιον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΒ, στα γραφεία της Ομοσπονδίας, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι “δεν έχουμε πλέον ελλείμματα να καλύψουμε” και “ενόσω θα δημιουργούνται περιθώρια θα τα αποδίδουμε με τρόπο προγραμματισμένο κάθε χρονιά εντός των ορίων μας, στον ιδιωτικό τομέα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ή με μειώσεις στις φορολογίες ή με ενίσχυση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού”, τονίζοντας, ωστόσο, ότι “για να επιβεβαιωθεί αυτή η προοπτική πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, αλλά αν είναι δυνατό να επιταχύνουμε και τους ρυθμούς”.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “η κυπριακή οικονομία πάει καλύτερα, όχι όμως καλά”, προσθέτοντας ότι αν και βελτιώνονται τα πράγματα, “δεν είμαστε όμως στο σημείο που η Κύπρος έπρεπε να ήταν ή στο σημείο που η Κύπρος μπορεί να βρεθεί εάν συνεχίσουμε τη δύσκολη προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν, της συνετούς διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, της αποφυγής επιβολής νέων φόρων και επιβαρύνσεων όπως έχουμε καταφέρει τα τελευταία δυόμισι χρόνια”.

Ανέφερε ότι η οικονομία έχει καταφέρει να εξέλθει από την ύφεση νωρίτερα από ότι είχε εκτιμηθεί και καταγράφει ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από ότι οι πλείστοι ανέμεναν. Ο κ. Γεωργιάδης, αφού σημείωσε ότι θα είναι ικανοποιητικός ο ρυθμός ανάπτυξης το 2015, επισήμανε πως “δεν αρκεί μια χρονιά ανάπτυξης για να διορθώσει τις συνέπειες και να καλύψει έδαφος μιας κρίσης και μιας βαθιάς ύφεσης που ξεκίνησε το 2009, με μια μικρή βελτίωση το 2010”.

“Δεν αρκεί μια χρονιά θετικού ρυθμού για να διορθωθούν όλα τα πράγματα“, είπε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι ούτε θα διορθωθούν σε ένα χρόνο ούτε έχουν όλα διορθωθεί, τονίζοντας, παράλληλα, ότι “είμαστε στο δρόμο που έχει ξεκινήσει να επιφέρει μια διόρθωση”.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι όλοι οι βασικοί δείκτες της οικονομίας και κάποιοι δευτερεύοντες δείκτες που είναι χρήσιμοι για την οικονομική ανάλυση δείχνουν βελτίωση και πρόσθεσε ότι ακόμη και ο κατασκευαστικός τομέας που είχε πληγεί περισσότερο από όλους καταγράφει κάποια πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια.

Σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό που “έχουμε μια σημαντική αύξηση στις πωλήσεις κατά τη φετινή χρονιά”.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2016 το πρόγραμμα στήριξης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που μας το επιτρέπουν“.
Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα στήριξης ένα κράτος το χρειάζεται όταν δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του ελεύθερα από τις αγορές.

«Εμείς είμαστε σε θέση να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας από τις αγορές και συνεπώς ο βασικός λόγος που επέβαλε την υπαγωγή της Κύπρου σε πρόγραμμα στήριξης δεν υφίσταται πλέον», ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης καθώς μπορούμε να φθάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε σχέση με το κόστος δανεισμού κάτι που σημαίνει, όπως σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, “πως θα απελευθερωθούν ακόμη μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια το χρόνο μόνο από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους”.

“Εάν έχουμε σήμερα ένα περιθώριο στον προϋπολογισμό μας για να εντάξουμε έργα ανάπτυξης και υποδομής και να επιταχύνουμε την εκτέλεση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι έχουμε εξοικονομήσεις από τη μείωση του κόστους δανεισμού πέρα των 200 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο”, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

“Παρά τη βελτίωση και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε στρεβλώσεις, να έχουμε βαρίδια, που αποστερούν από την αναπτυξιακή προοπτική”, επισήμανε παράλληλα.