Βαλς: “Γνωρίζαμε για την επίθεση τζιχαντιστών, θα γίνουν και άλλες σε όλη την ΕΕ”

{loadposition ba_textlink}

Τα σενάρια που ήθελαν τις γαλλικές Αρχές να έχουν ενημερωθεί από μυστικές υπηρεσίες για επικείμενα χτυπήματα των τζιχαντιστών στη Γαλλία επιβεβαίωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, τονίζοντας ότι «γνωρίζαμε εδώ και μήνες ότι θα επιχειρηθούν χτυπήματα και ήμασταν σε επιφυλακή».

Κατά τη διάρκεια της παραδοχής του ο Μανουέλ Βαλς υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Γαλλίας έχουν καταφέρει να αποτρέψουν πέντε τρομοκρατικά χτυπήματα από το καλοκαίρι, ενώ επιβεβαίωσε πως οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι επίκεινται και νέες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον γαλλικών και άλλων ευρωπαϊκών στόχων.

«Το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο εναντίον μας, αλλά επιδιώκει να μας αποδυναμώσει και να προκαλέσει διχασμό στην Ευρώπη. Πρόκειται για πόλεμο, για μία πράξη πολέμου» επανέλαβε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής, οι μυστικές υπηρεσίες του Ιράκ είχαν προειδοποιήσει για την τρομοκρατική επίθεση, μια ημέρα πριν, κάνοντας λόγο για συμμετοχή 24 τρομοκρατών κάνουν λόγο οι ιρακινές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που φέρεται να έστειλαν οι Ιρακινές μυστικές υπηρεσίες, ο ηγέτης του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είχε δώσει εντολή για επίθεση στις χώρες της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους με βόμβες ή άλλου είδους επιθέσεις τις επόμενες ημέρες.

Γάλλος αξιωματούχος που μίλησε στο Associated Press είπε ότι οι Ιρακινοί δεν παρείχαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες και ότι οι γαλλικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας λαμβάνουν τέτοιες ενημερώσεις «όλη την ώρα» και «καθημερινά».

Ωστόσο τέσσερις Ιρακινοί αξιωματούχοι που μίλησαν, επίσης, στο AP υποστηρίζουν ότι είχαν προειδοποιήσει συγκεκριμένα τη Γαλλία για μια πιθανή επίθεση. «Λάβαμε πληροφορίες από τις απευθείας πηγές μας στο Ισλαμικό Κράτος για διαταγές από τον αλ Μπαγκντάντι προς όλους τους τζιχαντιστές να εφαρμόσουν μια διεθνή επίθεση κατά όλων των χωρών της συμμαχίας, συν το Ιράν και τη Ρωσία, με βόμβες ή δολοφονίες ή ομηρίες τις επόμενες ημέρες. Για την ώρα δεν έχουμε πληροφορίες για το πού και το πότε θα εκδηλωθούν αυτές οι επιθέσεις» σημειώνεται στην Ιρακινή αναφορά.

Σύμφωνα με τις ιρακινές υπηρεσίες, η επίθεση στο Παρίσι οργανώθηκε στη Ράκα. Ενας πυρήνας στη Γαλλία συναντήθηκε με τους τρομοκράτες και τους βοήθησε να εκτελέσουν το σχέδιό τους και σε αυτό συμμετείχαν 24 άτομα, 19 για την εκτέλεση της επίθεσης και 5 στον σχεδιασμό και στην παροχή εφοδίων.

Την Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης της χώρας για ένα ακόμα τρίμηνο, με τα σύνορα της χώρας να είναι κλειστά και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με επίκεντρο το Παρίσι, να έχουν μετατραπεί σε στρατοκρατούμενες ζώνες.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανάληψη ευθύνης για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι το Ισλαμικό Κράτος προανήγγειλε νέες επιθέσεις τζιχαντιστών στη Γαλλία, το Λονδίνο την Ουάσιγκτον και τη Ρώμη, ενώ απηύθυνε έκκληση σε «μοναχόλυκους» ισλαμιστές να επιτεθούν με όποιον τρόπο και όποιο μέσο μπορούν να βρουν στη Δύση.

Πηγή: newsbeast.gr