Βουλή: Ανεβασμένος ο προϋπολογισμός λόγω εκλογών

{loadposition ba_textlink}

Ποσό €10,5 εκ. θα μοιραστούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα το 2016 έναντι χορηγίας €7,1 εκ. που έλαβαν το 2015.

Στα ποσά αυτά περιλαμβάνεται και το κόστος εργοδότησης των δεκάδων συνεργατών τους, που ως γνωστό, επωμίζονται οι φορολογούμενοι.

Χθες η γενική διευθύντρια της βουλής Βασιλική Αναστασιάδου, ανέφερε κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της βουλής ότι η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2016 είναι αυξημένη λόγω των εκλογών αλλά και επειδή θα καλύψει αριθμό πρόσθετων κοινοβουλευτικών συνεργατών για τα κόμματα.

Σήμερα εργάζονται στη βουλή για λογαριασμό των κομμάτων και των βουλευτών 69 συνεργάτες. Το κόστος της αντιμισθίας τους το επωμίζεται το κράτος και ανέρχεται στα €2,7 εκ. ετησίως.

Όπως εκτιμάται, με την πρόσληψη δεκαοκτώ νέων κοινοβουλευτικών συνεργατών θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός κατά €500 χιλ. ετησίως, αυξάνοντας έτσι το ποσό της συνολικής δαπάνης για κάλυψη της μισθοδοσίας των κοινοβουλευτικών συνεργατών στα €3,2 εκ. το χρόνο.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της βουλής, πέραν του ποσού που αφορά τις λειτουργικές δαπάνες των κομμάτων έχει περιληφθεί αυξημένο ποσό το οποίο αναλογεί στην αυξημένη χορηγία που δίνεται στα κόμματα λόγω εκλογών.

Τα κόμματα σχεδιάζουν σε αλλαγή του τρόπου διαμοιρασμού της κρατικής χορηγίας, ώστε να λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά τα μεγάλα κόμματα.

Σήμερα το 22% της κρατικής χορηγίας κατανέμεται οριζόντια και το 78% αναλογικά. Το ύψος της αποφασίζεται από το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας οικονομικής διαχείρισης της βουλής, η κρατική χορηγία προς τα 7 κοινοβουλευτικά κόμματα ανήλθε το 2015 στα €4,1 εκ., όσο είναι από το 2012.

Το 2015 προστέθηκε χορηγία προς τη Συμμαχία των Πολιτών λόγω της εισδοχής του κόμματος στη βουλή.

Το 2011, που ήταν επίσης έτος βουλευτικών εκλογών, η κρατική χορηγία προς τα κόμματα έφθασε τα €7 εκ. Το ποσό δεν περιλαμβάνει το κόστος εργοδότησης των κοινοβουλευτικών συνεργατών των βουλευτών.

Για το 2015, το μεγαλύτερο ποσό της κρατικής χορηγίας κατευθύνθηκε προς τα μεγαλύτερα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με €1,22 εκ. και €1,17 εκ. αντίστοιχα.

Χορηγία €639,6 χιλ. έλαβε και το ΔΗΚΟ ενώ η ΕΔΕΚ έλαβε €426,6 χιλ. Το Ευρωπαϊκό Κόμμα έλαβε χορηγία €269,2 χιλ., το Κίνημα Οικολόγων €217,1 χιλ. και η Συμμαχία Πολιτών €148,2 χιλ.

Παρά τη γενναιοδωρία των φορολογουμένων, τα κόμματα δεν ανακοινώνουν επαρκή στοιχεία για τη χρήση αυτών των χρημάτων ή για άλλα έσοδα που έχουν από εισφορές και άλλες δραστηριότητες.

Πηγή: stockwatch.com.cy