Χιλιάδες διαδηλωτές στη Βαρσοβία έπειτα από κάλεσμα της ακροδεξιάς

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι -25.000 σύμφωνα με την αστυνομία, 50.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές- κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βαρσοβίας έπειτα από το κάλεσμα που τους απηύθυνε η εθνικιστική ακροδεξιά να διαδηλώσουν με σύνθημα “η Πολωνία στους Πολωνούς, οι Πολωνοί για την Πολωνία”.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με την ευκαιρία της εθνικής επετείου για την ανεξαρτησία της Πολωνίας μετά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε αυτήν την “Πορεία της Ανεξαρτησίας” συμμετείχαν κυρίως νέοι, όπως επίσης και ολόκληρες οικογένειες κρατώντας σημαίες της χώρας τους.

Το πλήθος των συμμετεχόντων διένυσε περίπου τέσσερα χιλιόμετρα και κατόπιν διέσχισε μια γέφυρα που χωρίζει το κέντρο της πόλης από το εθνικό στάδιο φωνάζοντας μεταξύ άλλων τα συνθήματα “Δόξα και σεβασμός στους ήρωες”, “Θεός, τιμή, πατρίδα” ή επίσης “Μεγάλη Πολωνία των Καθολικών”.

Κάποια στιγμή ορισμένοι από τους διαδηλωτές ποδοπάτησαν και έκαψαν μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ενα πανό που κρατούσαν οι συμμετέχοντες προσέδιδε επιπλέον έναν αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα: “EU macht frei, Konzentrationslager Europa” ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν (η Ευρωπαϊκή Ενωση απελευθερώνει, στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ευρώπης), όπως ακριβώς η επιγραφή των ναζί στην είσοδο του στρατοπέδου συγκέντρωσης του κουσβιτς Arbeit macht frei (η εργασία απελευθερώνει).

Σε ένα άλλο πανό μπορούσε να διαβάσει κανείς “Σταματήστε τον εξισλαμισμό”, ενώ μια ομάδα διαδηλωτών φώναζε “χθες ήταν η Μόσχα, σήμερα είναι οι Βρυξέλλες που μας στερούν την ελευθερία”.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε χωρίς να προκληθούν επεισόδια, πού και πού μόνο διαδηλωτές έριχναν κροτίδες και καπνογόνα, ενώ τους παρακολουθούσαν στενά πολλές χιλιάδες αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών που δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ