Χούρικαν: “Ανάγκη για περισσότερη πρόοδο στις αναδιαρθρώσεις”

{loadposition ba_textlink}

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τους επικεφαλής των τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής, και του Συνεργατισμού.

Μετά τη συνάντηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου κ. John Hourican, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο. Συζητήσαμε την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη πρόοδος στις αναδιαρθρώσεις και συζητήσαμε ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πολύ μεγάλο και πρέπει τώρα να μειωθεί».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφέρει κάθε στήριξη μέσω διαφόρων σχετικών νομοθεσιών και φορολογικών κινήτρων. «Υποσχεθήκαμε», είπε, «να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διασφαλίσουμε την προστασία των ευάλωτων ομάδων και να επιταχύνουμε» τις διαδικασίες αξιοποιώντας όλα τα μέτρα στη διάθεση μας.

Σημείωσε ότι «έχουμε αρχίσει να κάνουμε πρόοδο» και πρόσθεσε ότι έγιναν φέτος πέραν των 10.500 αναδιαρθρώσεων, εκ των οποίων το 76% εξακολουθούν να είναι βιώσιμες.

Ερωτηθείς αν η Κεντρική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε πώληση δανείων σε ό,τι αφορά δάνεια νοικοκυριών, είπε «όχι σε αυτό το στάδιο. Επικεντρωνόμαστε στο να διαχειριστούμε την κάθε αναδιάρθρωση», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας κ. Bert Pijls είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι αναδιαρθρώσεις αποτελούν την πρώτη μας προτεραιότητα εδώ και καιρό», προσθέτοντας ότι ήδη έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος και πως γίνονται αναδιαρθρώσεις δανείων σε ρυθμό τρεις φορές περισσότερο από ό,τι στην αρχή του έτους.

Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες έχουν στη διάθεση τους περισσότερα εργαλεία, όπως είναι οι σχετικές νομοθεσίες που προώθησε η Κυβέρνηση και θέσπισε η Βουλή, ώστε να υπάρξουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.

Είπε ακόμη ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει το 40% των ΜΕΔ της, για ένα 20% δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί λύση και για ένα άλλο 20% υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία και διάλογος με τους πελάτες.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας κ. Νικόλας Χατζηγιάννης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική και παραγωγική κατά την οποίαν ενημερώσαμε τον Πρόεδρο και ακούσαμε πολλές εισηγήσεις και απόψεις.

Το μήνυμα, το οποίο βγαίνει είναι ξεκάθαρο ότι, χρειάζεται να συνεχίσει αυτή η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις, υπάρχουν πλέον καλά αποτελέσματα και καλή πορεία απ’ όλους συμπεριλαμβανομένου και του Συνεργατισμού.

Εμείς ως Συνεργατισμός, έχουμε ανεβάσει ταχύτητες, ζητάμε και επιζητάμε τη συνεργασία με τους δανειολήπτες, έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ καλό πλαίσιο με μειωμένα επιτόκια, ως κίνητρο για να έρθουν οι πελάτες για να κάνουν αναδιαρθρώσεις και σίγουρα το σχέδιο, το οποίο εφαρμόζουμε έχει μεγάλη ευελιξία, δυνατότητα για πολλαπλή χρήση εργαλείων και γι’ αυτό νοιώθουμε ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο».

Πρόσθεσε ότι «ο Συνεργατισμός χρησιμοποιεί την επιμήκυνση και άλλα εργαλεία για επίτευξη αναδιαρθρώσεων», σημειώνοντας ότι «ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η πορεία της οικονομίας και εμείς βλέπουμε ότι τον τελευταίο καιρό αυτοί οι ανοδικοί δείκτες της οικονομίας μεταφράζονται σε περισσότερη εμπιστοσύνη από τους πελάτες και αυτοί προσέρχονται σε μας και μπορούμε και συμφωνούμε σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις».

Ανέφερε ακόμη ότι οι σχετικοί αριθμοί των αναδιαρθρώσεων είναι αρκετά βελτιωμένα και αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, σημειώνοντας ότι «διαθέτουμε πάρα πολλούς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση».