Υπουργείο Παιδείας: “Αχρειάστος ο θόρυβος για το βιβλίο της Α’ Γυμνασίου”

{loadposition ba_textlink}

Υπερβολικό και αχρείαστο θεωρεί η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης το θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από το εγχειρίδιο της Α` Γυμνασίου.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας που εκδόθηκε, όπως σημειώνεται, μετά τα δημοσιεύματα και την ανησυχία που προκλήθηκε για το θέμα, αναφέρεται ότι το κείμενο περιλαμβάνεται στο Τετράδιο Εργασιών του μαθητή, το οποίο συμπληρώνει το εγχειρίδιο Νεοελληνική Γλώσσα Α´ Γυμνασίου, εκδόσεων ΟΕΔΒ (νυν Ι.Τ.Υ.Ε ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ).

Από το συγκεκριμένο Τετράδιο, προστίθεται, οι φιλόλογοι επιλέγουν μόνο τα κείμενα – ασκήσεις που εξυπηρετούν τους διδακτικούς στόχους του μαθήματος.

“Η συγκεκριμένη διδακτέα ενότητα έχει ως στόχο να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια του «λογοπαίγνιου» («οσάκις», «ο Σάκης») και αναμένεται ότι ο/η φιλόλογος που θα επιλέξει στα πλαίσια της διδασκαλίας του το εν λόγω κείμενο, θα εστιάσει στο συγκεκριμένο στόχο και όχι σε οποιαδήποτε άλλη πληροφόρηση του κειμένου”, σημειώνει το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Προστίθεται ότι δεν αποκλείεται, ωστόσο, η συγκεκριμένη πληροφορία (δεσμός μαθήτριας με εικοσιπεντάχρονο ηλεκτρολόγο), “να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για συζήτηση και καυτηρίαση ενός υπαρκτού σύγχρονου προβλήματος, το οποίο οι πλείστες, αν όχι όλες οι μαθήτριες γνωρίζουν ή θα πρέπει να γνωρίζουν”.

“Σημειώνεται ότι τόσο το βιβλίο Νεοελληνική Γλώσσα Α´ Γυμνασίου όσο και το Τετράδιο Εργασιών της Α´ Γυμνασίου κυκλοφορεί και διδάσκεται από το 2006 και βρίσκεται αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Ελλάδος. Εν κατακλείδι, η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης θεωρεί υπερβολικό και αχρείαστο τον θόρυβο που προκλήθηκε”, καταλήγει η ανακοίνωση.