Αποκαλυπτικό: Ο Γιαννάκης Ομήρου υποψήφιος στις Προεδρικές του 2018

Την ώρα που σε όλα τα κόμματα υπάρχει “αναβρασμός” για την κατάρτιση των λιστών με τους υποψήφιους στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, έχουν ήδη γίνει κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του 2018.

Ήδη γνωρίζουμε ότι η Ελένη Θεοχάρους με την “απόσχισή” της από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την προσέγγιση με τα κόμματα του ενδιάμεσου και κυρίως του ΔΗΚΟ, “βλέπει” τις εκλογές του 2018 ως μία ευκαιρία για υποψηφιότητα, εάν -όπως τονίζει συνεχώς – δεν έχει λυθεί ακόμη το Κυπριακό.

Η “24” αποκαλύπτει τις κινήσεις ενός υποψηφίου, το όνομα του οποίου προκαλεί έκπληξη, καθώς δεν είναι άλλος από τον Γιαννάκη Ομήρου, τον Πρόεδρο της Βουλής και πρώην πρόεδρο της ΕΔΕΚ. Μάλιστα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο κ. Ομήρου ήδη βρίσκεται σε αναζήτηση γραφείων σε κεντρικό σημείο της Λευκωσίας με συμβόλαιο μέχρι το 2018, κίνηση που δείχνει πόσο έχει προχωρήσει η σκέψη του για τις επερχόμενες εκλογές.

Συγκεκριμένα, ο Γιαννάκης Ομήρου έχει ήδη αρχίσει την προεργασία για να είναι υποψήφιος στις επόμενες Προεδρικές εκλογές του 2018 και προσπαθεί να “χτίσει” το ηγετικό του προφίλ με τις συνεχείς υψηλόβαθμες επαφές που επιδιώκει να έχει με αρχηγούς κρατών και ηγέτες από όλον τον κόσμο. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που δεν παραιτήθηκε από Πρόεδρος της Βουλής όταν παραιτήθηκε από την προεδρία της ΕΔΕΚ, καθώς η θέση του ΠτΒ του επιτρέπει να κάνει συναντήσεις υψηλού επιπέδου, ειδικά όταν αναπληρώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις επίσημες επαφές.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΚ αποχώρησε από το κόμμα τον Ιανουάριο του 2015 και εξέφρασε πολλές φορές την αντίθεσή του με τις κινήσεις του διαδόχου του, Μαρίνου Σιζόπουλου, αν και στη συνεδρία του πολιτικού γραφείου το Νοέμβριο, φάνηκε η διάθεση από τη νυν ηγεσία της ΕΔΕΚ να υπάρξει επαναπροσέγγιση με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου.

Ένας από τους υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Γιαννάκη Ομήρου στην προσπάθεια του είναι και ο Χρύσης Βασιλειάδης, ο γνωστός δικηγόρος, ενώ πολιτικά ο κ. Ομήρου αναμένεται να στηριχθεί κι αυτός στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, προσπαθώντας να έχει την στήριξη των μελών της ΕΔΕΚ που δεν ασπάζονται τις κινήσεις της νέας ηγεσίας, αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου.

Η πολιτική σκακιέρα των Προεδρικών Εκλογών

Σιγά σιγά το σκηνικό των επόμενων Προεδρικών Εκλογών διαμορφώνεται αν και το μεγαλύτερο ερωτηματικό αφορά την πορεία λύσης του Κυπριακού. Η Ελένη Θεοχάρους θα είναι υποψήφια αν δεν έχει λυθεί το Κυπριακό μετά την διαδικασία των συνομιλιών που είναι σε εξέλιξη, ενώ ο Γιαννάκης Ομήρου προχωράει ήδη με το να βρει γραφεία μέχρι το 2018.

Από εκεί και πέρα, το μεγάλο ερωτηματικό αφορά το αν θα είναι υποψήφιος από την πλευρά του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ικανοποιημένος με την πορεία της οικονομίας, δεδομένου και του χάους που παρέλαβε, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι το Κυπριακό. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αρκετοί στο Δημοκρατικό Συναγερμό πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, με αποτέλεσμα να προωθούν άλλες υποψηφιότητες από το χώρο της Δεξιάς.

Τέλος, ερωτηματικό παραμένει η στάση του ΑΚΕΛ για το αν θα έχει δικό του υποψήφιο ή θα στηρίξει κάποιον από τους υποψηφίους του ενδιάμεσου, με τους πάντες στην Εζεκία Παπαϊωάννου να τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να βγει απόφαση για τις Προεδρικές του 2018, αφού είναι πολλά τα πράγματα που μπορεί να αλλάξουν μέχρι τότε.

* To άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “24”. Διαβάστε τη δωρεάν εδώ.