Αρχιεπισκοπή: Δίνει γη για να ρυθμίσει τις οφειλές της

Σε παραχώρηση πρόσθετης γης για αναδιάρθρωση των δανείων της προχωρεί η κυπριακή εκκλησία, με κινήσεις που αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά το προφίλ χρέους της μέχρι τις αρχές του 2016.

Η αρχιεπισκοπή έχει θέσει στόχο να ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση των οφειλών της και όλων των δανείων των μητροπόλεων προς τις τράπεζες μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι το χρέος της εκκλησίας προς τις τράπεζες ανέρχεται συνολικά περίπου στα €100 εκ.

Η εκκλησία δεν εκδίδει λογαριασμούς τα τελευταία χρόνια και το ακριβές ύψος των περιουσιακών στοιχείων και των χρεών της είναι άγνωστο.

Το νερό με τα δάνεια της εκκλησίας μπήκε ήδη στο αυλάκι καθώς, την περασμένη βδομάδα επήλθε συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα για δύο μεγάλα δάνεια. Το ένα αφορά στην αρχιεπισκοπή και το άλλο στην ιερά μονή Κύκκου.

Ο προκαθήμενος της εκκλησίας επιβεβαίωσε στη StockWatch τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα διευκρινίζοντας ότι η υλοποίηση της εκκρεμεί στο κτηματολόγιο, λόγω κάποιων διαδικασιών που έχουν σχέση με την τιτλοποίηση και μετάβαση των οικοπέδων που έχουν παραχωρηθεί στην τράπεζα, αντί του χρέους.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξήγησε ότι η εκκλησία δεν έχει ρευστότητα για να αναδιαρθρώνει τα δάνεια της γι’ αυτό και η μόνη αξιόπιστη επιλογή η οποία γίνεται αποδεκτή από τους πιστωτές της είναι η παραχώρηση γης.

Σημείωσε επίσης ότι συμφωνία για την αναδιάρθρωση ενός ακόμη μεγάλου δανείου επήλθε πριν από λίγες μέρες και με την Τράπεζα Κύπρου.

Η αναδιάρθρωση του δανείου, είπε, έγινε στο πλαίσιο της παραχώρησης εκκλησιαστικής γης.

Οι πληροφορίες φέρουν την εκκλησία να διαπραγματεύεται και να πετυχαίνει αναδιάρθρωση των δανείων της επιτόκιο κοντά στο 4%.

Τα μεγαλύτερο ποσοστό δανείων που έχει συνάψει η αρχιεπισκοπή και οι μητροπόλεις είναι κατά βάση από την Ελληνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου.

Ο προκαθήμενος έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η εκκλησία δεν πρόκειται στο παρόν στάδιο να επενδύσει εκ νέου στον τραπεζικό τομέα καθώς έχασε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα κουρέματα καταθέσεων, μετοχών και αξιογράφων που κατείχε στα δύο μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα Κύπρου και Λαϊκής.

Οι κινήσεις των τραπεζών σε σχέση με την εκκλησία γίνονται παράλληλα με κινήσεις με άλλους μεγάλους χρεώστες.

Σύμφωνα με τον Πολίτη, το τελευταίο διάστημα αναδιαρθρώθηκαν οι οφειλές των συγκροτημάτων Pafilia και Zavos, ενώ αυτή την βδομάδα υπάρχουν προσδοκίες για τελικές συμφωνίες αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων άλλων δύο μεγάλων χρεωστών.

Οι τράπεζες διαμηνύουν ότι οι αναδιαρθρώσεις είναι βιώσιμες χωρίς να γίνεται extendand pretend των δανείων, με διαιώνιση των προβλημάτων.

Πηγή: stockwatch.com.cy