Φαρισαίοι και Υποκριτές

Η Τουρκία χωρίς να αλλάξει πρόσωπο πίεσε εκβιαστικά την ΕΕ και πέτυχε  σημαντικά δώρα. Άμεσο ξεπάγωμα του διαπραγματευτικού κεφαλαίου 17 για την «Οικονομική και Νομισματική πολιτική». Θεσμοθέτηση δύο Συνόδων Κορυφής σε ετήσια βάση. Εξασφάλιση ημερομηνίας για την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων. Αναθεώρηση της τελωνειακής της ένωσης. Άντληση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για αντιμετώπιση του  προσφυγικού ζητήματος.

Το χειρότερο ωστόσο,  είναι ότι  μεθοδεύεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2016,  το ξεπάγωμα των πέντε  ενταξιακών κεφαλαίων που μπλόκαρε  μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία το 2009. Ο Γιούνκερ δεν δικαίωσε  τη φήμη του, ως δήθεν  «φιλέλληνας». Μαχαίρωσε πισώπλατα την Κύπρο.  Ενώ στη  γραπτή δήλωση της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, περιλαμβάνονται  επίτηδες «εποικοδομητικές ασάφειες» και  αποφεύγεται  η όποια ονομαστική αναφορά στα κεφάλαια που θα ξεπαγώσουν, ο  ίδιος  δεσμεύτηκε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , με σχετική επιστολή προς Νταβούτογλου, για  ξεμπλοκάρισμα των ενταξιακών κεφαλαίων  15,23,24,26 και 31.

Υπέκυψαν αμαχητί

Αυτό συνιστά διπροσωπία χειρίστου είδους και εμπαιγμό. Οι Βρυξέλλες υπέκυψαν αμαχητί στις τουρκικές απειλές. Αδιαφορούν για τις εμπρηστικές δηλώσεις Νταβούτογλου, σε Βρυξέλλες και κατεχόμενη Κύπρο. Ανέχονται την Τουρκία να μην αναγνωρίζει την  Κυπριακή Δημοκρατία, να μην εκπληρώνει τις κυπρογενεις της υποχρεώσεις, να  παραβιάζει συμβατικές  υποχρεώσεις, το διαπραγματευτικό πλαίσιο, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου και τη δήλωση ΕΕ και Κρατών – Μελών της  21ης Σεπτεμβρίου, 2005.

Η Λευκωσία οφείλει να προβληματιστεί.  Η  κυκλοφορία μιας γραπτής δήλωσης του προέδρου Αναστασιάδη δεν αρκεί.  Όσο κι αν τα κυπριακά ΜΜΕ πασκίζουν να ωραιοποιήσουν καταστάσεις και μαζί την ολιγόλεπτη  συνάντηση Αναστασιάδη- Νταβούτογλου, είναι ξεκάθαρο πως  με χαμόγελα,  διπλωματικές φιλοφρονήσεις  και κοινές φωτογραφήσεις δεν  λύνεται το κυπριακό.

Οι Τούρκοι  σαλαμοποιούν στόχους, διεκδικούν και κερδίζουν.  Προσάρμοσαν σταδιακά την μορφή της αναμενόμενης λύσης  ΔΔΟ στις δικές τους απαιτήσεις . Διακαώς πασκίζουν να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία  «εκλιπούσα». Εκμεταλλεύονται στο έπακρον  την εκρηκτική κατάσταση στην Μέση Ανατολή,διοχετεύοντας τις  προσφυγικές  ροές ανεξέλεγκτα  στην Ευρώπη και  εκβιάζοντας για άνοιγμα ή κλείσιμο της στρόφιγγας κατά το δοκούν .

Τεντώνουν επικίνδυνα το σχοινί , καταρρίπτοντας ρωσσικό μαχητικό, γιατί έχουν πλάτες . Οι Ευρωπαϊοι εταίροι και οι Δυτικοί δήθεν «στρατηγικοί μας σύμμαχοι» τους στηρίζουν. Αυτό άλλωστε  εξυπηρετεί τα γεωστρατηγικά  συμφέροντα αμφοτέρων στην περιοχή και ο οικονομικός πόλεμος για τα πετρέλαια…

Ύπουλη επιβράβευση      

Η οικογενειακή φωτογραφία των 28, μπροστά στο τεράστιο πανό  αναβάθμισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας το δείχνει ξεκάθαρα. Η  Άγκυρα επιβραβεύεται για τον ύπουλο ρόλο της στη Μέση Ανατολή ενώ για την Κύπρο φροντίζουν όλοι να χρυσώσουν το χάπι, ωραιοποιώντας  το κλίμα των διεξαγόμενων συνομιλιών. Ο Έσπεν Μπαθ Άινταν διοχέτευσε κλίμα ευφορίας παντού, αποενοχοποιώντας την Τουρκία.

Καθόλου τυχαία, η λύση μαγειρεύεται με πλήρη μυστικότητα, ώστε να σερβιριστεί μετά Βαίων και κλάδων ως νέα πρωτοφανής συνταγή για τη «νέα Κυπριακή Δημοκρατία». Η μικρή Κύπρος θα βρίσκεται στη μέγγενη νέων πιέσεων, για να μη χαλάσει τη σούπα…

Η Λευκωσία οφείλει να αντλήσει διδάγματα από τα πολλά διαχρονικά της παθήματα. Να  προασπιστεί  όσο πρέπει ακόμη και με την άσκηση βέτο τα ισότιμα δικαιώματα που της προσφέρει η ιδιότητα της ως Κράτους – Μέλους της ΕΕ. Αντί χαμόγελα με τον κατακτητή, η Λευκωσία οφείλει να ορθώσει ανάστημα ως ισότιμο Κράτος μέλος της ΕΕ. Να καταγγείλει τον σφαγέα της Κύπρου και του λαού της. Να απαιτήσει  σεβασμό και έμπρακτη κοινοτική αλληλεγγύη. Να αξιοποιήσει τις επισκέψεις  Λαβρόφ και Κέρυ για να αναδείξει επιτέλους  και τον δικό της ρόλο στη γεωστρατηγική περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Να διαχωρίσει επιτέλους ποίοι είναι οι φαρισσαίοι και ποίοι οι υποκριτές στη διεθνή σκηνή και ποίοι είναι οι πραγματικοί της φίλοι όταν τους έχει ανάγκη. Να  χαράξει νέες συμμαχίες και συμφωνίες προς αμοιβαίο όφελος στη βάση αρχών  και εθνικών συμφερόντων. 

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!