Η Γερμανία στέλλει 179 αστυνομικούς στη FRONTEX που επιχειρεί στην Ελλάδα

{loadposition ba_textlink}

Η απόφαση που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις για τη Γερμανία και τους πρόσφυγες που έχουν φθάσει σε αυτήν, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Σε μια άλλη εξέλιξη για το προσφυγικό, ανακοινώθηκε ότι με 179 αστυνομικούς θα ενισχύσει η Γερμανία από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο τη δύναμη της FRONTEX που επιχειρεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών από το Μάρτιο θα μπορούσαν να διατεθούν και δύο σκάφη της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

“Είμαι σίγουρος ότι όλοι περιμένουν με ανυπομονησία καλά νέα από την πατρίδα τους και επίσης θέλουν να έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν εκεί μια μέρα”, είπε ο Στάινμαϊερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild am Sonntag.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ υπολογίζει ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφθασαν στη Γερμανία ή υπέβαλαν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου φέτος. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας είπε πρόσφατα ότι η Γερμανία δεν θα ήταν σε θέση να υποδεχθεί άλλους 1,1 εκατ. πρόσφυγες την επόμενη χρονιά.

Ο Στάινμαϊερ προειδοποίησε σε μια συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν ακόμη πολλές δυσκολίες πριν υπάρξει ειρήνη στη Συρία, παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, ο Γερμανός ΥΠΕΞ επισήμανε πως “κανείς μας δεν υποτιμά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα χρειαστεί να ξεπεραστούν για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία”.

Η απόφαση, που ο Ουάνγκ χαρακτήρισε “πολύ ισορροπημένη”, δίνει τις ευλογίες του ΟΗΕ στο σχέδιο που καταρτίστηκε στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης και προβλέπει την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την κατάρτιση νέου Συντάγματος, και τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών μέσα σε δύο χρόνια.

Η απόφαση προβλέπει ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν εντός του Ιανουαρίου.

Πηγή: KYΠΕ