Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν κτίριο στη Δαμασκό

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σε ένα κτίριο στη συνοικία Τζαραμάνα της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα, μετέδωσαν σήμερα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αποδίδοντας την ευθύνη για την επίθεση σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ωστόσο μια οργάνωση μαχητών πιστών στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ανέφερε σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι επρόκειτο για ισραηλινή επιδρομή, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Σαμίρ Καντάρ, ένας Λιβανέζος στον οποίο αποδίδεται η ευθύνη για μια επίθεση με τέσσερις νεκρούς στο Ισραήλ το 1979.

Το Ισραήλ είχε απελευθερώσει τον Καντάρ το 2008, στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Σύροι πιστοί στην κυβέρνηση ανέφεραν ότι ο Καντάρ βρισκόταν στο κτίριο τη στιγμή της επίθεσης, αλλά δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν εάν σκοτώθηκε.

Όμως ο αδελφός του Καντάρ ανάρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο Facebook ένα μήνυμα με το οποίο τον θρηνεί, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τον τρόπο που έχασε τη ζωή του.

«Με περηφάνια θρηνούμε τη μαρτυρία του ηγέτη Σαμίρ Καντάρ» και «είναι τιμή μας που γινόμαστε κι εμείς μια οικογένεια μαρτύρων», ανέφερε ο Μπάσαμ Καντάρ στην ανάρτησή του.

Οι Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας στη Τζαραμάνα, μια παραστρατιωτική οργάνωση που δρα στο πλευρό του στρατού, ανάρτησε επίσης ένα μήνυμα με το οποίο εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του Καντάρ κι ενός από τους διοικητές της.

«Η σορός του διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Δαμασκού πριν από λίγο», ανέφερε η οργάνωση.

Μετά την απελευθέρωσή του ο Καντάρ, Δρούζος που είχε δηλώσει ότι υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ, παρέμενε εκτός των φώτων της δημοσιότητας. Πιστεύεται ότι είχε γίνει αξιωματικός στις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας. Δεν είναι σαφές τι είδους ρόλο είχε ο Καντάρ, γεννημένος το 1962, στις μάχες.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πλήγματα στη Συρία αρκετές φορές από το ξέσπασμα του πολέμου, κυρίως για να καταστρέψει οπλισμό, όπως πυραύλους που κατά Ισραηλινούς αξιωματούχος προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ.

Τον Ιανουάριο, ένα ισραηλινό πλήγμα στη Συρία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι μέλη της Χεζμπολάχ, ανάμεσά τους ένας διοικητής και ο γιος του άλλοτε ηγέτη του στρατιωτικού βραχίονα της οργάνωσης Ίμαντ Μουγνίγια, στην επαρχία Κουνέιτρα, κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν.

Οι Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας υποστήριξαν ότι «δύο ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη διεξήγαγαν την επιδρομή στην οποία στοχοθετήθηκε το κτίριο στην Τζαραμάνα και το έπληξαν με τέσσερις πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς».

Δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητες πηγές.

Η Τζαραμάνα θεωρείται προπύργιο της κυβέρνησης και σ’ αυτή ζουν πολλοί Δρούζοι της Συρίας και χριστιανοί μειονοτικοί.