Κινδυνεύει και πάλι το Λονδίνο

Φόβους για ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και καταστροφές προκαλεί στους κατοίκους και στις αρχές της βόρειας Αγγλίας η πρόγνωση για νέο κύμα κακοκαιρίας απόψε και αύριο, την ώρα που σε πολλές περιοχές τα νερά από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών δεν έχουν υποχωρήσει.

Σε ισχύ βρίσκονται εννέα σοβαρές προειδοποιήσεις για πλημμύρες, που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών, πάνω από 100 ακόμα προειδοποιήσεις και συναγερμοί χαμηλότερης επικινδυνότητας και δεκάδες κίτρινοι συναγερμοί για την αναμενόμενη νέα σφοδρή βροχόπτωση που θα φέρει η Καταιγίδα Φρανκ από το βράδυ της Τρίτης.

Στις περιοχές που έπληξε η Καταιγίδα Εύα κυρίως την επομένη των Χριστουγέννων υπάρχουν ακόμα πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμοι, καθώς και προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Την πόλη του Γιορκ, που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταιγίδας, επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος συνομίλησε με κατοίκους, τοπικούς παράγοντες, εθελοντές και μέλη σωστικών συνεργείων, καθώς και στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Ο κ. Κάμερον άκουσε μεταξύ άλλων και επικρίσεις από κατοίκους για την ανεπάρκεια των αντιπλημμυρικών έργων και την απόφασή του προ τετραετίας να μειώσει τη χρηματοδότηση για την πρόληψη τέτοιων ζημιών.

Το άμεσο κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες υπολογίζεται σε 1,5 δισεκατομμύριο λίρες, αλλά το συνολικό κόστος για την οικονομία εκτιμάται σε 6 δισεκατομμύρια λίρες ή 0,3% του βρετανικού ΑΕΠ. Σε απόγνωση δηλώνουν χιλιάδες οικογένειες και επιχειρήσεις που δεν είχαν ασφαλίσει εγκαίρως τις ιδιοκτησίες τους έναντι πλημμυρών, καθώς περίμεναν την εφαρμογή μίας νέας κυβερνητικής πρωτοβουλίας που σχεδιάστηκε με σκοπό να μειωθεί το υψηλό κόστος ασφάλισης της ακίνητης περιουσίας σε περιοχές υψηλού κινδύνου για πλημμύρες.

Οι Financial Times αναφέρουν εξάλλου ότι μετά από προσεκτική εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων προκύπτει πως περίπου 10.000 σπίτια τον χρόνο χτίζονται στη Βρετανία σε περιοχές που χαρακτηρίζονται υψηλού ρίσκου για πλημμύρες.

Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της αρμόδιας Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Ντέιβιντ Ρουρκ προειδοποίησε ότι πλέον η Βρετανία περνά σε μια περίοδο «άγνωστων ακραίων καιρικών φαινομένων» και ως εκ τούτου χρειάζεται μία συνολική επανεξέταση του συστήματος προστασίας από πλημμύρες. Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να εξετάζεται και η αλλαγή του τρόπου και των υλικών κατασκευής σπιτιών που χτίζονται σε περιοχές υψηλού ρίσκου.

Εν τω μεταξύ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος σερ Φίλιπ Ντίλεϊ επιστρέφει στη Βρετανία από τα νησιά Μπαρμπέιντος όπου βρισκόταν για την περίοδο των εορτών με την οικογένειά του (η οποία κατάγεται από εκεί), μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε όταν έγινε γνωστή η απουσία του αυτές τις δύσκολες ώρες για χιλιάδες οικογένειες.

Πηγή: ΚΥΠΕ