Οικολόγοι: Εμφύλια σύρραξη στην Τουρκία αλλά η Διεθνής Κοινότητα τηρεί σιγή ιχθύος

{loadposition ba_textlink}

Παραθέτουμε αυτούσια τη δήλωση: 

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στη γειτονική μας Τουρκία και την καταδίωξη των Κούρδων τόσο στην Τουρκία όσο και στην Συρία και Ιράκ. Η κυβέρνηση Ερτογάν έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον των Τούρκων πολιτών Κουρδικής καταγωγής και έχει επιβάλει κατ’ οίκον περιορισμό και κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε πολλές κουρδικές πόλεις. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι καταστροφικές για τον άμαχο πληθυσμό, με ιστορίες για μη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και τρόφιμα να βρίσκουν δύσκολα πρόσβαση στο ευρύ κοινό, κυρίως μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης και όχι τα Μαζικά Μέσα Επικοινωνίας όπως θα ανέμενε κανείς. Το πιο τραγικό όμως είναι τα περιστατικά δολοφονίας άμαχων πολιτών που προσπάθησαν να μεταβούν σε νοσοκομεία για διαχείριση επειγόντων περιστατικών υγείας τους από ελεύθερους σκοπευτές. Οι αναφορές μιλούν για απαγόρευση ακόμη και ταφής των θυμάτων της θηριωδίας της πολιτικής Ερτογάν και την υπερπληρότητα των νεκροτομείων των πόλεων, με νεκρούς να στοιβάζονται δύο-δύο πλέον στις διαθέσιμες κοιτίδες.

Είναι να διερωτάται κανείς πως η Διεθνής Κοινότητα, αλλά ακόμη και η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια κατά της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί με την εμφύλια σύρραξη που βρίσκεται υπό εξέλιξη στην Τουρκία, ούτε έχει απαιτηθεί από τους Νατοϊκούς συμμάχους της Τουρκίας να επέμβουν για υπεράσπιση των αμάχων Κούρδων πολιτών της. Η στάση δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο κρίνεται ως απαράδεκτη, τόσο γιατί η Τουρκία είναι υποψήφιο κράτος-μέλος αλλά κυρίως γιατί επιμένει να θεωρεί την Τουρκία ως ασφαλή προορισμό για τους πρόσφυγες των πολεμικών συρράξεων των υπολοίπων γειτονικών χωρών της αλλά επιλέγει να κάνει τα στραβά μάτια στον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει μια από τις μεγαλύτερες εθνικές μειονότητες στην ίδια τους την χώρα.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί το Υπουργείο Εξωτερικών να πάρει την πρωτοβουλία και να θέσει θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην Τουρκία και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους Κούρδους τόσο στην Τουρκία όσο και την Συρία και Ιράκ. Η Κύπρος έχει σταθεί πάντοτε αρωγός στον κουρδικό λαό και είναι κρίσιμο να λάβει άμεση πρωτοβουλία για αυτό το θέμα, τόσο για διαφύλαξη των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας όσο και για προώθηση και των δικών μας εθνικών προτεραιοτήτων.
Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών