Ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου: Ενέργεια, οικονομία, προσφυγικό και βραβείο Ζαχάρωφ τα θέματα της ατζέντας

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την προεδρία του Συμβουλίου την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Δεκεμβρίου. Μεταξύ των ζητημάτων με τα οποία θα ασχοληθεί η σύνοδος είναι και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η εφαρμογή των αποφάσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ζητήματος.

Επιπρόσθετα, τα σχέδια για την ενίσχυση του οργανισμού Frontex και τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής θα παρουσιαστούν στην ολομέλεια από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης και θα ψηφίσουν τις νομοθετικές συστάσεις για βελτίωση της διαφάνειας στην φορολόγηση των εταιριών, καλύτερο συντονισμό και σύγκλιση των φορολογικών πολιτικών στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά θέματα ενέργειας, αναμένεται ότι το όραμα του ΕΚ για μια πιο ανθεκτική ευρωπαϊκή ενεργειακή ένωση και μία μακρόπνοη πολιτική για την αλλαγή του κλίματος θα περιληφθούν σε ψήφισμα που αναμένεται να υιοθετήσουν οι ευρωβουλευτές. Σε ξεχωριστό ψήφισμα οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν επίσης και το ζήτημα της διασύνδεσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όλων των συστημάτων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ όπου οι ευρωβουλευτές και οι εκπρόσωποι της Επιτροπής και του Συμβουλίου θα συζητήσουν τις οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες της ΕΕ για το 2016, έτσι όπως παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή στην ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης. Θα συζητήσουν ακόμη και τις ειδικές συστάσεις για την ευρωζώνη όπως αυτές παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή στις 26 Νοεμβρίου.

Το ΕΚ θα τοποθετηθεί για την κράτηση και τη χρήση βίας κατά των αιτούντων άσυλο μετά τις

πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την κράτηση των αιτούντων άσυλο. Θα συζητηθεί επίσης και το ζήτημα της χρήσης βίας εναντίον τους. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να τονίσουν ότι οι υφιστάμενοι κανόνες της ΕΕ απαιτούν από τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν την κράτηση μόνο ως μέτρο έσχατης ανάγκης, για χρονικό διάστημα όσο το δυνατόν συντομότερο, και να σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Εξάλλου, σε ειδική πανηγυρική συνεδρία του, το ΕΚ θα κάνει την απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ που φέτος απονέμεται στο Σαουδάραβα μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάουι.

Ενα άλλο θέμα που θα απασχολήσει την ολομέλεια είναι η έκβαση των συνομιλιών για το Κλίμα στο Παρίσι. Η συζήτηση θα γίνει με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία 15 ευρωβουλευτών από τις επιτροπές περιβάλλοντος και βιομηχανίας του ΕΚ συμμετείχαν στη σύνοδο κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Σύλληψη 45χρονου για αλκοόλη στην Λεμεσό 
ΚΥΠΕ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ 14/12/2015 08:16


Συνελήφθη στην Λεμεσό για αυτόφωρο αδίκημα 45χρονος , ο οποίος σε έλεγχο αλκοόλης είχε ένδειξη 122 ml.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι χθες στις 17:15 μέλη της Τροχαίας Λεμεσού ανέκοψαν για έλεγχο 45χρονο και σε προκαταρκτική εξέταση αλκοόλης, είχε ένδειξη 102 ml αντί 9%.

Στη συνέχεια, τα μέλη της Τροχαίας προχώρησαν σε τελικό έλεγχο αλκοόλης στον 45χρονο με ένδειξη 122 ml. Ο 45χρονος συνελήφθη για αυτόφωρο αδίκημα.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΧΡ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.