Ομόφωνα ψηφίστηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός της CYTA

{loadposition ba_textlink}

Βουλευτές ήγειραν εκ νέου το θέμα με την τρύπα των 160,5 εκ ευρώ στο ταμείο συντάξεως και την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

Τα 20,9εκ τα 3,9εκ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή προστίμου που επέβαλε η ΕΠΑ και τα 17εκ θα δοθούν για στο ταμείο συντάξεων της Cyta.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε πως το κράτος για 15 χρόνια πληρώνει 17εκ το χρόνο, επισημαίνοντας πως στο ταμείο επικρατούσαν συνθήκες κακοδιαχείρισης, καταχρήσεων και κομματοκρατίας.

Είπε πως η κερδοφορία της Cyta, καταναλώνεται για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα του ταμείου συντάξεως , τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τον οργανισμό.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, σημείωσε πως η Cyta είναι από τους λίγους οργανισμούς που τιμωρείται συχνά από την ΕΠΑ, επισημαίνοντας πως ο οργανισμός καταγράφει κέρδη 93εκ ευρώ και η κυβέρνηση την οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση .

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος , τόνισε πως είτε ιδιωτικοποιηθεί, είτε όχι η Cyta, οι φορολογούμενοι θα έχουν την υποχρέωση να καλύπτουν το έλλειμμα στο ταμείο συντάξεως

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο , τα 80εκ, ευρώ του ελλείμματος του ταμείου προήλθαν από το κούρεμα των καταθέσεων, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει το κράτος να εγγυάται επενδύσεις οι οποίες δεν είναι σωστές .

Ανέφερε πως το ΔΗΚΟ, θα καταθέσει πρόταση νόμου με τη οποία θα θεσμοθετείται η σωστή διαχείριση του ταμείου.

Είπε , πως οι επενδύσεις θα γίνονται με βάση τα διεθνή πρότυπα και ότι θα υπάρχει προκαθορισμένη επενδυτική στρατηγική στην οποία θα έχει λόγο η Βουλή.

Καταλήγοντας, είπε πως η πρόταση νόμου θα αφορά και στους υπόλοιπους ημικρατικούς οργανισμούς.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαίδης είπε πως οι πολίτες καλούνται να στηρίξουν την Cyta λόγω λαθών στη διαχείριση του ταμείου συντάξεως αναφέροντας ότι η κακοδαιμονία στους ημικρατικούς οργανισμούς είναι η κρατική παρέμβαση και ότι η κάθε περίπτωση θα πρέπει να κρίνεται αντικειμενικά.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, είπε πως τα 70εκ από το έλλειμμα είναι ζημιές από τις κακές επενδύσεις του ταμείου.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε πως δεν έγιναν επενδύσεις από το ταμείο, αλλά καθαρές κλοπές. Είπε επίσης ότι το κούρεμα έγινε με έγκριση από τη Βουλή. “Ετανίσαμε της δουλειάς δια του νόμου”, ανέφερε καταλήγοντας.

Πηγή: KYΠΕ