Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο

Τη χρονική περίοδο 2010-2014 είχαμε στην Κύπρο 271 νεκρούς και 2572 σοβαρά τραυματίες με πρώτη επαρχία, την επαρχία Λευκωσίας, με 83 νεκρούς ενώ μόνο κατά τη φετινή χρονιά μέχρι σήμερα το θάνατο βρήκαν στην άσφαλτο 56 άτομα, 11 περισσότερα από ότι πέρσι, ανακοινώθηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού “REACTION” με σύνθημα “Όραμα ΜΗΔΕΝ για αυτά τα Χριστούγεννα”.

Ο Πρόεδρος του REACTION και Αντιπρόεδρος του Πανευρωπαϊκού Φόρουμ Νέων για την Οδική Ασφάλεια, Μάριος Σταύρου, είπε ότι “οι 76 νεκροί ή ποσοστό 28% ήταν νέοι κάτω των 25 ετών ενώ οι περισσότερες θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις (37%) συμβαίνουν τις Παρασκευές και τις Κυριακές και 1 στις 2 συμβαίνουν από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί.

Πρόσθεσε ότι “τα στατιστικά δείχνουν ξεκάθαρα που πρέπει να στοχεύσουμε όχι μόνο σε αυτή την εκστρατεία αλλά και σε όλες τις προληπτικές και κατασταλτικές δράσεις οδικής ασφάλειας και η ενίσχυση της Αστυνομίας σε ανθρώπινό δυναμικό αλλά και γενικότερα επιβάλλεται εάν και εφόσον θέλουμε να σώσουμε ζωές στην άσφαλτο.”

Ο κ. Σταύρου είπε ότι “η Βουλή των Αντιπρόσωπων οφείλει και πρέπει να στηρίξει όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των οδικών συγκρούσεων και εάν οι βουλευτές μας θέλουν πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα, ας αφήσουν πίσω το οποιοδήποτε ενδεχόμενο πολιτικό κόστος και να κινηθούν προς την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας”.

Ανέφερε ότι “δεκάδες εκατομμύρια έσοδα έχει το κράτος κάθε χρόνο από εξώδικα παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εάν και εφόσον ένα μικρό ποσοστό αφομοιωνόταν στην οδική ασφάλεια, στη στήριξη της Αστυνομίας και στη βελτίωση του οδικού δικτύου το πρόβλημα θα είχε λυθεί”.

Ο Πρόεδρος του REACTION είπε ότι “έχοντας πλήρη αντίληψη του δύσκολου στόχου που θέτουμε ως οργανισμός αλλά και ως Κύπρος αυτές τις γιορτινές ημέρες, κανένας συνάνθρωπος μας δεν πρέπει να χαθεί στην άσφαλτο. Εχουμε, λοιπόν Όραμα Μηδέν για τις επόμενες ημέρες και θα κάνουμε ότι μπορούμε ως οργανισμός για να το καταφέρουμε”.

Σημείωσε ότι από σήμερα μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, θα κάνουμε ότι είναι δυνατό να μην έχουμε καμία θανατηφόρα οδική σύγκρουση.

Ο κ. Σταύρου είπε ότι “στις 29 και 30 Δεκεμβρίου θα γίνουν επισκέψεις στους τραυματίες των οδικών συγκρούσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και Λευκωσίας αντίστοιχα ενώ στις 15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η 5η Εθνική Συνάντηση Φορέων Οδικής Ασφάλειας όπου κρατικοί, ημικρατικοί και ιδιωτικοί οργανισμοί θα συζητήσουν και θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα του 2015 και παράλληλα θα σχεδιαστούν δράσεις και συνεργασίες για το 2016 στον τομέα της οδικής ασφάλειας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ