Π. Παπαγεωργίου: “Δεν υπάρχει success story”

{loadposition ba_textlink}

Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε “ευρωπαϊκό πρωταθλητή της ανισότητας και ο ισχυρισμός ότι η οικονομία έχει εξέλθει από την ύφεση είναι, στην καλύτερη, περίπτωση πρόωρος όταν η πλειοψηφία βιώνει αυξημένες δυσκολίες και οι προνομιούχοι βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από πριν. Κάτι πάει λάθος,” είπε στην ομιλία του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου.

Κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2016, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε πως το θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ εξηγείται εξολοκλήρου από τη μαθηματική επίδραση του αρνητικού αποπληθωριστή. “Success story δεν υπάρχει, το παραμύθι περί δημοσιονομικής κρίσης κατέρρευσε όταν διορθώθηκαν τα δημόσια οικονομικά και δεν λύθηκαν τα προβλήματα. Η θεωρία ότι με λιτότητα η οικονομία θα ανακάμψει είναι ένα λάθος που θα αντιληφθούν μερικά χρόνια αργότερα, όπως σήμερα αντιλαμβάνονται ότι η κρίση ήταν κυρίως χρηματο-οικονομική”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι πριν μερικές εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε τα επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας στις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως σημειώνεται, συνέχισε, η επιδείνωση των εισοδηματικών ανισοτήτων υπήρξε ιδιαίτερα έντονη στα δυο χρόνια του μνημονίου 2013 και 2014 για τα οποία καταγράφονται τα στοιχεία. “Λάβετε επίσης υπόψη ότι το ποσοστό όσων διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχεια έχει ανέβει στην Κύπρο από το 23,3% το 2008, στο 27,4% στο τέλος του 2014. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η γραμμή της φτώχειας έχει μειωθεί κατά χίλια περίπου ευρώ αυτό το διάστημα. Σήμερα 10.600 οικογένειες στηρίζονται για τη σίτιση τους στα κοινωνικά παντοπωλεία. Η ανεργία θεωρητικά βρίσκεται στο 16%. Στην πράξη πολλοί άνεργοι παύουν να αναζητούν εργασία ενώ άλλοι μεταναστεύουν με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μια μικρή μείωση στα ποσοστά ανεργίας, ενώ η κατάσταση παραμένει δραματική”, πρόσθεσε.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, συμπλήρωσε, ο ισχυρισμός του Υπουργού Οικονομικών ότι οδήγησαν την οικονομία μας «σε έξοδο από τη πιο βαθιά και παρατεταμένη ύφεση» είναι στην καλύτερη περίπτωση πρόωρος.

Πηγή: KYΠΕ