Συναντήθηκαν Αναστασιάδης – Άσελπορν

 

Για το Κυπριακό και την απερχόμενη Λουξεμβουργιανή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ συζήτησαν, κατά την πρωινή τους συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ασελμπορν, στην παρουσία αντιπροσωπειών των δυο χωρών, διήρκεσε γύρω στη μια ώρα. Σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο twitter, o Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως συζήτησαν για το Κυπριακό και για την εξάμηνη Λουξεμβουργιανή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, που ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη χθες στο Λουξεμβούργο για την επίσκεψη του κ. Ασελμπορν στην Κύπρο αναφέρει πως οι συναντήσεις του στο νησί θα βοηθήσουν πρωτίστως στην ανασκόπηση των εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Λουξεμβούργου – Κύπρου, καθώς και για το κυπριακό πρόβλημα. Θα συζητηθούν επίσης η διεθνής και περιφερειακή επικαιρότητα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Εγγύς και τη Μέση Αναστολή, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Με βάση το πρόγραμμα της επίσκεψής του, ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, είχε, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, ενώ αργότερα θα παρακαθίσει σε επίσημες συνομιλίες αντιπροσωπειών Κύπρου-Λουξεμβούργου. Μετά τις συνομιλίες ο κ. Ασελμπορν και o κ. Κασουλίδης θα προβούν σε δηλώσεις.

Αργότερα οι δυο Υπουργοί θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Αύριο ο κ. Ασελμπορν θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ θα επισκεφθεί και τη νεκρή ζώνη, στο Λήδρα Πάλας.

Πηγή: KYΠΕ