Θα ανανεωθεί η θητεία της επιτροπής ακίνητης περιουσίας;

{loadposition ba_textlink}

Στην ολομέλεια της “βουλής” θα συζητηθεί αύριο και αναμένεται να εγκριθεί η επέκταση των όρων εντολής της “επιτροπής ακίνητης περιουσίας” στα κατεχόμενα για ακόμη δύο χρόνια.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η σχετική έκθεση του τροποποιητικού “νόμου” για “την αποζημίωση, επιστροφή και ανταλλαγή των ακίνητων περιουσιών” θα συζητηθεί αύριο.

Αναφέρεται πως η “επιτροπή” δημιουργήθηκε το 2006 ως εσωτερικό ένδικο μέσο για το περιουσιακό που έγινε αποδεκτό στην υπόθεση Δημόπουλος από το ΕΔΑΔ. Από τότε οι όροι εντολής της ανανεώνονται ανά δύο χρόνια. Σημειώνεται δε ότι μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2015 στην “επιτροπή” είχαν υποβληθεί 6.261 αιτήσεις Ε/κ, εκ των οποίων 716 ολοκληρώθηκαν με φιλικό διακανονισμό και 21 με δικαστική διαδικασία.

H θητεία της «επιτροπής» εξέπνευσε τη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, το Δεκέμβριο καταχωρήθηκαν 19 υποθέσεις, με την τελευταία να έχει ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2015, ενώ για το σύνολο του 2015 καταχωρήθηκαν 182 υποθέσεις.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τον δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος ανέφερε ότι μετά την εκπνοή της θητείας της, την περασμένη Δευτέρα, η «επιτροπή» δεν δέχτηκε νέες προσφυγές.

Όπως είπε, ολόκληρο το 2015 καταχωρήθηκαν 182 προσφυγές, με τον ίδιο να καταχωρεί την περασμένη Δευτέρα την τελευταία προσφυγή, με αριθμό 182/2015.

«Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο θα ανανεωθεί η διάρκεια της `νομοθεσίας` αυτής ή δεν θα γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις, έτσι ώστε ο μόνος τρόπος θεραπείας ατόμων να είναι η λύση του Κυπριακού» είπε ο κ. Δημητριάδης.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις πρόσφατες αποφάσεις της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «η αναβολή της εξέτασης των υποθέσεων δεν ήταν έκπληξη».

Η Επιτροπή Υπουργών, που συνεδρίασε στις αρχές Δεκεμβρίου, ανέβαλε την εξέταση της υλοποίησης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ εκ μέρους της Τουρκίας. Οι αντιπρόσωποι των 47 κρατών μελών του ΣτΕ θα συνέλθουν εκ νέου τον ερχόμενο Μάρτιο, όσον αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων για τις κατεχόμενες περιουσίες. Τον Ιούνιο του 2016 θα εξετάσουν τα ατομικά μέτρα, που αφορούν στην επιστροφή των ατόμων στις περιουσίες τους.

Αυτός ο διαχωρισμός αποζημιώσεων και αποκατάστασης των περιουσιών γίνεται για πρώτη φορά, παρατήρησε ο κ. Δημητριάδης, ενώ συμπλήρωσε ότι η Τουρκία δέχεται τεράστια πίεση για το θέμα των αποζημιώσεων, ιδίως με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αναφέρθηκε και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας, λέγοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να συγκατανεύσει στο άνοιγμα του Κεφαλαίου 23 για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αν δεν καταβληθούν πρώτα οι αποζημιώσεις από την πλευρά της Άγκυρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ