Το ζήτημα των οικονομικών μεταναστών από το Μαρόκο έθεσε ο Τσίπρας στον Νταβούτογλου

{loadposition ba_textlink}

Το ζήτημα των αυξημένων ροών Μαροκινών οικονομικών μεταναστών μέσω της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά, έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας στον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντησή τους σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών, σύμφωνα με πηγή της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας ζήτησε από τον Α.Νταβούτογλου να αλλάξει η πολιτική απελευθέρωσης των θεωρήσεων διαβατηρίων που εφαρμόζει η Τουρκία έναντι των Μαροκινών, την οποία εγκαινίασε ο ίδιος ο κ.Νταβούτογλου όταν ήταν υπουργός εξωτερικών το 2009.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν δεσμεύθηκε για κάποια συγκεκριμένη δράση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και εξήγησε στον Α.Τσίπρα πως η απελευθέρωση των θεωρήσεων αποτελεί κομμάτι της συνολικής επαναπροσέγγισης με τις πρώην οθωμανικές περιοχές (που ιστορικά υπήρξαν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας), καταλήγοντας πως “δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε, αφού έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν στη χώρα”.

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι αυτή η πολιτική της Τουρκίας την έχει καταστήσει σημείο συγκέντρωσης οικονομικών μεταναστών και πέρασμα προς την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: KYΠΕ