Τσίπρας: “Πρέπει να υπάρξει μείωση των προσφυγικών ροών”

«Εγιναν ουσιαστικά βήματα προς τα μπρος, όλοι χαιρέτισαν την πρόοδο και ειδικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από Ελλάδα και Ιταλία στη δημιουργία κέντρων υποδοχής και υπήρξε δέσμευση ότι θα υπάρξει βοήθεια για να ολοκληρωθούν τα κέντρα υποδοχής και μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη λήξη της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής.

Και συνέχισε: «Αναγνωρίσαμε όλοι το ρόλο κλειδί που έχει η Τουρκία ενώ αναγνωρίστηκε ως σημαντική η σχέση Ελλάδας Τουρκίας για να υπάρξει έλεγχος και μείωση των προσφυγικών ροών. Εξαιρετικά σημαντικό ότι υπήρξε δέσμευση να υπάρξει πίεση από την ΕΕ ώστε να υπάρχουν συμφωνίες επιστροφής διότι δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ενθαρρύνονται οι πρόσφυγες να μην διακινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, ενώ όσον αφορά στην ελληνική πλευρά θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση των κέντρων υποδοχής στα νησιά και στα κέντρα μετεγκατάστασης αλλά και να δείχνει την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη της απέναντι σε απροστάτευτους ανθρώπους.

Όσον αφορά στη δημιουργία της κοινής ακτοφυλακής –συνοριοφυλακής ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι σαφές πως η δράση αυτών των σωμάτων θα είναι εθνική ευθύνη.