Β.Σιαρλή: Το καλύτερο Μνημόνιο με ανάκαμψη το 2016

 


Διαβάστε επίσης για την υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης από τους Moodys. Διαβάστε ακόμα για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.


Ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, δήλωσε ότι το Μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί, είναι το καλύτερο που μπορούσε να επιτευχθεί υπό τις περιστάσεις και πολύ καλύτερο από τα Μνημόνια άλλων χωρών.

Ανέφερε μάλιστα πως το Μνημόνιο ήταν ένα αναγκαίο βήμα, που έπρεπε να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Συνέχισε, λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν είναι εύκολο να περάσεις ένα Μνημόνιο από 16 χώρες», εξηγώντας πως η Κύπρος έχει να διανύσει ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο, αφού το Μνημόνιο πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης

Βασικό επιχείρημα της Κύπρου το οποίο προβάλει , δήλωσε ο κ.Σιαρλής είναι ότι το πρόβλημά της χώρας μας είναι εισαγόμενο και ότι πρέπει να επιδειχθεί κοινοτική αλληλεγγύη.

«Εξηγούμε στους εταίρους μας, ότι η Κύπρος, επιδεικνύοντας πνεύμα αλληλεγγύης, για να βοηθήσει μια άλλη χώρα της Ευρωζώνης, βρέθηκε εν μια νυκτί με χρέος 4,5 δισ. ευρώ, λόγω του κουρέματος του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Υπουργός. Συνέχισε, λέγοντας πως θα υπάρχουν ελλείμματα μέχρι το 2016, παρά τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί. Το 2016 η οικονομία, σύμφωνα με τον Υπουργό , θα διορθωθεί και θα δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα, που θα καλύπτει και τα ελλείμματα και τους τόκους.

Ο κ.Σαρλής δήλωσε ότι για να καλυφτούν οι κρατικές ανάγκες, χρειάζονται 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που καλύπτει όλα τα δάνεια, ενώ από αυτό το ποσό το 1,5 δισ. αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα για τα επόμενα 4 χρόνια.