ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ: Χέρι – χέρι για τη λύση

Έτοιμος να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, για να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο άντρες όπως προκύπτει θα συναντηθούν εντός Ιανουαρίου με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων Κύπρου – Τουρκίας με αφορμή και τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Μάλιστα, υπάρχει και το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Κυπριανού και με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη βέβαιο.

Ωστόσο, η βασική είδηση δεν είναι το γεγονός της συνάντησης αλλά το παρασκήνιο αυτής. Όπως ο ίδιος ο κ. Κυπριανού δήλωσε, ο τ/κ διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, ήταν αυτός που μετέφερε στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ την επιθυμία του Τούρκου ΥΠΕΞ για να συναντηθούν.

Ποιος έκλεισε το ραντεβού;

Τι κρύβεται όμως πίσω από όλο αυτό; Ναι, μπορεί ο Τσαβούσογλου να γνωρίζει προσωπικά τον κ. Κυπριανού, αφού επί τέσσερα χρόνια ήταν μαζί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά δεν γίνεται να τον θυμήθηκε έτσι άπλα.

Ο Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος εδώ και καιρό να λύσει το Κυπριακό και σίγουρα δεν είναι πρόθυμος να αφήσει τίποτα στην τύχη. Η επίσκεψη Κυπριανού δεν γεννά ερωτηματικά, το αντίθετο μάλιστα, αφού απαντά ερωτήματα.

Δάχτυλος Αναστασιάδη υπάρχει σίγουρα πίσω από τη συνάντηση, αφού με την απλή λογική όλα δείχνουν σαν υπεύθυνο της επίσκεψης τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα λάθη του παρελθόντος

Τα λάθη του παρελθόντος έχουν διδάξει τον Αναστασιάδη σε βαθμό που θέλει πλέον να είναι σίγουρος για την στήριξη του ΑΚΕΛ σε ενδεχόμενο σχεδίου λύσης. Μην ξεχνάμε και τι έγινε το 2004, όταν ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσος Παπαδόπουλος, παρότρυνε τον λαό, μέσω διαγγέλματος του και με δάκρυα στα μάτια, να πει «όχι» στο σχέδιο Ανάν.

ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, ή ΔΗΣΑΚΕΛ αν ακούγεται πιο σωστά, πορεύονται μαζί προς την λύση. Η συμμαχία των δύο μεγάλων κομμάτων, ως προς το Κυπριακό τουλάχιστον, φαντάζει ως ο ιδανικός τρόπος για να πεισθεί ο λαός.

Ο εκλογικός νόμος, οι αντιπαραθέσεις της ηγεσίας του κόμματος με μέλη τους που διαφωνούν με την κοινή γραμμή του κόμματος, αλλά και η αισιοδοξία και των δύο κομμάτων ως προς τις διαπραγματεύσεις, δεν δείχνουν τίποτα άλλο παρά το γεγονός ότι είναι αποφασισμένοι να το λύσουν μαζί.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ περπατάνε χέρι-χέρι προς την λύση και αν τελικά υπάρξει σχέδιο, εξαιρετικά δύσκολα θα το απορρίψει ο λαός…

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!