Κολλάει στη Cyta η δόση

{loadposition ba_textlink}

Εννέα μέρες πριν τη σύγκληση του Eurogroup, το οποίο μεταξύ άλλων θα επικυρώσει τα αποτελέσματα της όγδοης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου, στις Βρυξέλλες επικρατεί έντονος προβληματισμός, περισσότερο σε σχέση με την τροπή που προσλαμβάνουν οι εξελίξεις στη Cyta παρά με την Αρχή Ηλεκτρισμού.

Στο θέμα της ΑΗΚ υπάρχει συνεχείς διαβούλευση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΣ, με στόχο να κερδηθεί χρόνος στο διαχωρισμό της Αρχής σε δύο εταιρείες, μία για την παραγωγή και μια για τη διανομή ρεύματος.

Το ΔΗΚΟ που μέχρι σήμερα αποτελούσε και αποτελεί το κλειδί για την ψήφιση των μνημονιακών νομοσχεδίων, τάχθηκε σήμερα ανεπιφύλακτα κατά της αποκρατικοποίησης της Cyta.

Ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, που μιλούσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, δήλωσε ότι τα νομοσχέδια που έχει αποστείλει η κυβέρνηση στη βουλή για τη Cyta δεν πρόκειται να γίνουν αποδεχτά από το ΔΗΚΟ.

Αποτελούν, είπε, ξεπούλημα κρατικής περιουσίας, κατά την έκφραση του.

Κάλεσε τον υπουργό οικονομικών να ξεκαθαρίσει αν η αρχική θέση της κυβέρνησης για πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Cyta έχει αναθεωρηθεί και αν ναι, ζήτησε να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση πριν λάβει τις τελικές της αποφάσεις η βουλή.

Εξέφρασε την άποψη ότι «το κράτος θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων στην αρχή όπως γίνεται στην αρχή λιμένων όπου δεν θα δοθεί αλλά θα εκχωρηθεί περιουσία σε επενδυτή για να τη διαχειριστεί».

Είπε ότι στις επόμενες μέρες θα συνέλθει η επιτροπή οικονομικών της βουλής για να εξετάσει τα νομοσχέδια που αφορούν στη Cyta, χωρίς να συγκεκριμενοποιήσει την ημερομηνία σύγκλησης της.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, δήλωσε στη StockWatch ότι είναι αμφίβολο αν θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα η επιτροπή, όπως αρχικά είχε αναφερθεί.

Σημείωσε ότι στο παρόν στάδιο δεν είναι στην ατζέντα τα νομοσχέδια για τη Cyta και διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες δεν θα προλάβουν το Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου.

Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε χθες ότι το κράτος δεν έχει την πολυτέλεια να διώξει από το τραπέζι τη δόση των πιστωτών με χαμηλό επιτόκιο, διότι μία τέτοια εξέλιξη, σημείωσε, θα έχει αρνητική επίδραση στην οικονομία της χώρας και στο κόστος δανεισμού.

Τεχνοκράτης των διεθνών δανειστών που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τις κυπριακές αρχές για την αξιολόγηση του προγράμματος, ανέφερε στη StockWatch ότι η τρόικα διαπιστώνει κάποιου είδους «εκτροπή» από τη δανειακή σύμβαση και μάλιστα σε προαπαιτούμενα που οι Βρυξέλλες, τόνισε, προσδίδουν μεγάλη σημασία.

Οι διεθνείς πιστωτές που απάντησαν αρνητικά στο αίτημα των κυπριακών αρχών ανήμερα των Χριστουγέννων με συνοπτικό email, σε σχέση με την παραχώρηση πίστωσης χρόνου για εφαρμογή του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της ΑΗΚ, διεμήνυσαν εκ νέου στη Λευκωσία, ότι η εκταμίευση της δόσης περνά δια μέσω των προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί, στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Το θέμα αποτελεί αντικείμενο συνεχούς διαβούλευσης.

Οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στη Cyta και στην ΑΗΚ, οι οποίες ενδεχομένως να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς αλλά και τις μνημονιακές δεσμεύσεις για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, φαίνεται να επιβάλλουν την άμεση εμπλοκή του ίδιου του προέδρου Αναστασιάδη, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες.

Το προεδρικό διέρρευσε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κυρίως στο θέμα του διαχωρισμού της ΑΗΚ, προβάλλοντας το επιχείρημα των «αστάθμητων πολιτικών λόγων» για να κερδηθεί παράταση.

Πηγή Stockwatch