Μίνι εφαρμογή του ΓεΣΥ εντός του 2017

{loadposition ba_textlink}

Σε «μίνι εφαρμογή του ΓεΣΥ» μέσω της χρηματικής συνεισφοράς όλων των Κυπρίων πολιτών στα ταμεία του ΟΑΥ, προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση εντός του 2017, μέχρι την πλήρη εισαγωγή ενός τελικού Σχεδίου υγείας ώστε αυτό να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Αναλύοντας την πρότασή του, ο κ. Παμπορίδης ανέφερε, ότι όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας-και όχι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι- θα κληθούν να καταβάλουν ένα ποσό της τάξης του 1-1.5% ως εισφορά στον ΟΑΥ. Αυτό, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση και χρηματοδότηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ενώ ταυτόχρονα θα αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων των νοσοκομείων. Κυριότερος στόχος είναι να επεκταθεί η ασφάλιση όλων των πολιτών με την αυτονόμηση των νοσοκομείων, ενώ με την εφαρμογή ενός μίνι ΓεΣΥ, όλοι οι Κύπριοι θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εθνικά συστήματα υγείας των άλλων χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης.

Ωστόσο, οι βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους κατά πόσο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί επιτυχώς, δεδομένων των αδυναμιών και των σοβαρών ελλείψεων που παρατηρούνται στα κρατικά νοσηλευτήρια. Οι ανησυχίες εστιάζονται στο γεγονός ότι τα νοσοκομεία δεν θα αντέξουν περισσότερο φόρτο εργασίας, καθώς βρίσκονται σε οριακό σημείο λειτουργίας. Εντονες αναμένεται να είναι οι αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου πολύ δε περισσότερο αυτών του ιδιωτικού τομέα, αφού αυτό πιστεύεται ότι θα οδηγήσει την πλειοψηφία των Κυπρίων στα δημόσια νοσοκομεία.