Στον αέρα… τα πιλοτικά προγράμματα για χειρουργικές επεμβάσεις

{loadposition ba_textlink}

Τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί μεταξύ της κυβέρνησης και των γιατρών του δημοσίου, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο κατέστησε εκ νέου σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την εφαρμογή των πιλοτικών προγραμμάτων, εάν οι γιατροί δεν αποδεχθούν την εισαγωγή του θεσμού της ηλεκτρονικής κάρτας.

Συνεπώς, για άλλη μια φορά η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο, ενώ όπως όλα δείχνουν το Υπουργείο υγείας θα στραφεί στον ιδιωτικό τομέα, για την αγορά υπηρεσιών αναφορικά με τις συγκεκριμένες χειρουργικές και άλλες επεμβάσεις, με στόχο την μείωση των λιστών αναμονής.

Σε δηλώσεις του στο 24h, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ερωτηθείς για το τί προτίθεται να κάνει με στόχο την επίλυση του προβλήματος, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι δεν μπορεί να επιχειρηματολογεί υπερ της παρανομίας και δεν μπορεί να πείσει ότι οι υπάλληλλοι του Υπουργείου του είναι βασιλικότεροι του βασιλέως.

Από την πλευρά της η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) σε πρόσφατη επιστολή της προς την Γ.Δ. του Υπουργείου Υγείας δρα. Χριστίνα Γιαννάκη, χαρακτηρίζει μονόπλευρη την εφαρμογή ηλεκτορνικής κάρτας από την εργοδοτική πλευρά και υπογραμμίζει ότι δεν βλέπει κανένα λόγο διασύνδεσης του θέματος με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος. Δηλώνει επίσης την ετοιμότητά της να προσέλθει σε διάλογο για την εφαρμογή της νομοθεσίας περι οργάνωσης του χρόνου εργασίας –νόμος του 2002-σε όλες τις πτυχές της και όχι μόνο για τον έλεγχο στην ώρα έλευσης και αποχώρησης από την εργασία.

Σε ότι αφορά στην εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος, το οποίο η ΠΑΣΥΚΙ θεωρεί ότι θα συνέτεινε στην άμβλυνση του προβλήματος με τις λίστες αναμονής, οι γιατροί επιμένουν στην εφαρμογή συμφωνημένου μηχανισμού ελέγχου για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, τόσο για τη σωστή υλοποίησή του όσο και για την μη εκμετάλλευσή του με τρόπο θα δεν θα μένει κανένας εκτεθειμένος.