Το θέμα αντικατάστασης του διαπραγματευτή θα το χειριστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

{loadposition ba_textlink}

Το θέμα, όπως επισημαίνεται, δεν συνδέεται ούτε με τη διαδικασία, αλλά ούτε και με την ουσία του Κυπριακού. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, έχει τις δικές του προθεσμίες, αφού ο κ. Μαυρογιάννης είναι ο υποψήφιος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Προεδρία της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Το θέμα θα το χειριστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως ο ίδιος κρίνει», αναφέρουν πηγές του ΚΥΠΕ, και διευκρινίζουν παράλληλα ότι «το θέμα δεν είναι άμεσο, ούτε θέμα παραίτησης» του διαπραγματευτή.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν στο ΚΥΠΕ πως η θέση του διαπραγματευτή δεν είναι θέση καριέρας, ούτε αυτός είναι αναντικατάστατος, ενώ δεν θεωρείται σωστό να παραμένει το ίδιο άτομο για πολλά χρόνια σε μια τέτοια θέση.

Αν εκλεγεί ο κ. Μαυρογιάννης, και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν καλές πιθανότητες να γίνει αυτό, θα πρέπει να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για μια περίοδο 15 μηνών.

«Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, δεν θα είναι δυνατό να εκτελεί χρέη διαπραγματευτή», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η υποψηφιότητα της Κύπρου κατατέθηκε το 2008 και τον Απρίλιο 2013 υποδείχθηκε ο κ. Μαυρογιάννης ως ο υποψήφιος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Προεδρία της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αυτό έγινε πριν ακόμα αυτός αναλάβει τη θέση του διαπραγματευτή.

Τη θέση του Προέδρου της ΓΣ του ΟΗΕ δικαιούται στην επόμενη σύνοδο η Ασιατική Ομάδα, στην οποία ανήκει η Κύπρος, και την διεκδικούν, πλην του κ. Μαυρογιάννη, τα Νησιά Φίτζι με υποψήφιο τον Mόνιμο Αντιπρόσωπό τους στον ΟΗΕ Πίτερ Τόμσον. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 13 Ιουνίου.

Όπως είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Νίκος Αιμιλίου, «η υποψηφιότητά μας είναι ισχυρή και πιστεύω ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Συγκεντρώνει ευρεία υποστήριξη από όλες τις γεωγραφικές ομάδες των Ηνωμένων Εθνών.”

“Έχω πραγματοποιήσει πέραν των 180 συναντήσεων με ομολόγους μου, Μονίμους Αντιπροσώπους και βρίσκουμε πάρα πολύ καλή ανταπόκριση. Επίσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε δεκάδες συναντήσεις με ομολόγους του, για προώθηση της υποψηφιότητας της Κύπρου, στις οποίες επίσης βρήκε θετική ανταπόκριση, από ομολόγους του Υπουργούς Εξωτερικών”, είχε πει ο κ. Αιμιλίου.

Επιπλέον ανέφερε πως και ο ίδιος ο κ. Μαυρογιάννης πραγματοποίησε επισκέψεις στη Νέα Υόρκη και σε πρωτεύουσες κρατών μελών των ΗΕ, για προώθηση της υποψηφιότητάς του που στέφθηκαν με επιτυχία. “Συνεπώς ευελπιστούμε ότι παρά τις δυσκολίες, στο τέλος θα επιτευχθεί η εκλογή του κ. Μαυρογιάννη ως Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης, γεγονός που θα αποτελέσει μέγιστη τιμή για την Κύπρο”, κατέληξε ο κ. Αιμιλίου.

Πηγή: KYΠΕ