Α. Νεοφύτου: “Ευνοϊκές οι συγκυρίες στην περιοχή προς όφελος της λύσης”

{loadposition ba_textlink}

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με το νέο Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο René Troccaz, και κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση και τις επικρίσεις του ρωσικού ΥΠΕΞ απέναντι στη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου είπε πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και σημείωσε πως υπάρχει μια συγκεκριμένη συγκυρία στα γεωπολιτικά της περιοχής που βοηθούν στην προσπάθεια επίτευξης μιας βιώσιμης και σωστής λύσης του Κυπριακού.

“Οι συγκυρίες συμβαίνουν, δεν τις δημιουργείς και είναι γεγονός ότι σήμερα υπάρχει ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, υπάρχει ένταση στις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας, υπάρχει το πρόβλημα του Συριακού, ο κίνδυνος του Ισλαμικού Κράτους και όλους τους ενδιαφέρει, τους μεγάλους παίκτες διεθνώς, να βρουν ένα πυλώνα σταθερότητος και μια διπλωματική, οικονομική, πολιτική και ενεργειακή γέφυρα στη περιοχή. Αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την Κύπρο”, τόνισε, σημειώνοντας πως αυτή είναι μια καλή συγκυρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε ώστε να πετύχουμε μια καλή λύση.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως αυτή τη συγκυρία πρέπει να την αξιοποιήσουμε τώρα καθώς κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι οι σχέσεις της Ρωσίας, της Ευρώπης και του Ισραήλ με την Τουρκία σε ένα χρόνο.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες για την πραγματική εικόνα στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Νεοφύτου είπε πως έχει μεγάλη αξία να γίνεται αυτή η ενημέρωση παρά να ενημερώνονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τρίτους.

Όπως είπε, αυτό που βγήκε ως συμπέρασμα χθες, είναι ότι η Τουρκία με όλα αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή δεν έχει άλλη επιλογή παρά να στραφεί προς την Ευρώπη, η οποία επίσης δεν έχει άλλη επιλογή από το να καλυτερεύσει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Σημείωσε πως η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, το οποίο απειλεί τη συνοχή της ΕΕ, εξαρτάται από το βαθμό συνεργασίας με την Τουρκία. “Δεν μπορεί να καλυτερεύσουν οι σχέσεις και να συνεχίσει το άνοιγμα επιπρόσθετων κεφαλαίων, κάτι που έκανε σαφέστατα ξεκάθαρο χθες ο Πρόεδρος, αν δεν έχουμε επίλυση του Κυπριακού”, είπε, σημειώνοντας πως και η Καγκελάριος της Γερμανίας έβγαλε το συμπέρασμα πως χωρίς επίλυση του Κυπριακού δεν μπορούν να προωθηθούν τα ζητήματα της Τουρκίας.

Όσον αφορά τη συνάντηση με τον Πρέσβη, ο κ. Νεοφύτου είπε πως συζητήθηκαν οι εξελίξεις και οι προοπτικές στο Κυπριακό, η κατάσταση της οικονομίας, καθώς και η όλο και πιο εκρηκτική κατάσταση στη Συρία.

Βουλευτικές Εκλογές
——–
Σε ερώτηση αν ενημερώθηκε από τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη για τις προθέσεις του στις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές, ο κ. Νεοφύτου είπε πως οι υποψηφιότητες θα τεθούν στις 15 Μαρτίου και δεν χρειάζεται οποιοδήποτε από τα κομματικά στελέχη που ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι για να τεθούν στο ψηφοδέλτιο να ενημερώσουν προηγουμένως. Στις 15 Μαρτίου θα τεθούν οι υποψηφιότητες, στις 3 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογικές συνελεύσεις και στις 5 Απριλίου θα αποφασίσει το Πολιτικό Γραφείο τα τελικά ψηφοδέλτια του ΔΗΣΥ.

“Ο ΔΗΣΥ είναι συνεπής στις εξαγγελίες του”, είπε αναφερόμενος πως θα τηρήσουν κατά γράμμα τη δέσμευση τους για προεκλογική εκστρατεία των 40 ημερών. Είπε πως αυτοί που ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ ξεκίνησαν κάποιες δραστηριότητες κάτι που είναι θεμιτό και λογικό ώστε να πείσουν τα μέλη του κόμματος να τους ψηφίσει στις επαρχιακές εκλογικές συνελεύσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη συνεργασία της Ελένης Θεοχάρους με το ΕΥΡΩΚΟ αλλά και την στάση του Υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη που προέρχεται από το ΕΥΡΩΚΟ, ο κ. Νεοφύτου παρέπεμψε στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Κόμμα για τα συγκεκριμένα θέματα, τα οποία δεν απασχολούν, όπως είπε, τον ΔΗΣΥ. Πρόσθεσε πως αυτό που συμβαίνει στο κόμμα του είναι κάτι αντίστοιχο, χωρίς να το συγκρίνει όπως διευκρίνισε, με τις εσωκομματικές εκλογές στις ΗΠΑ για το χρίσμα και είπε πως δεν είναι εύκολο ειδικά σε κάποιες επαρχίες να εξασφαλίσει κάποιος θέση στο ψηφοδέλτιο.

Σε ερώτηση σχετικά με τους αριστίνδην υποψηφίους, ο κ. Νεοφύτου είπε πως μέχρι τις 4 Μαρτίου πρέπει να ανακοινώσει σε ποιες επαρχίες θα υπάρχουν προτάσεις με αριστίνδην και αν θα υπάρχουν οποιεσδήποτε εκλογικές συνεργασίες με άτομα, οργανωμένα σύνολα, κινήσεις ή άλλα πολιτικά κόμματα. “Οι επιλογές μας θα είναι τέτοιες που θα ανταποκρίνονται σε αυτό που αναζητά η κοινωνία, εμπειρογνωμοσύνη, υψηλότατη κατάρτιση, φρεσκάδα, ζωντάνια”, είπε.

Πηγή: KYΠΕ