Αυξάνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία

{loadposition ba_textlink}

Η Τουρκία υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει να πέσει στα χέρια των κουρδικών δυνάμεων η Αζάζ επειδή η συριακή αυτή πόλη βρίσκεται σε μια οδό την οποία χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να ανεφοδιάζει το Ισλαμικό Κράτος, υποστήριξε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τουρκία κατηγόρησε χθες τη Ρωσία για ένα «προφανές έγκλημα πολέμου» μετά τις πυραυλικές επιθέσεις στη βόρεια Συρία που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και προειδοποίησε την κουρδική πολιτοφυλακή YPG ότι θα αντιμετωπίσει «τη σκληρότερη αντίδραση», αν προσπαθήσει να καταλάβει την πόλη Αζάζ, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

«Μερικοί από τους εταίρους μας κυριολεκτικά μας ικέτευσαν να ‘μην αγγίξουμε’ έναν διάδρομο που είναι λίγο μικρότερος από 100 χιλιόμετρα στα συρο-τουρκικά σύνορα γύρω από την Αζάζ», ανέφερε σε επίσημα σχόλιά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στην Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, που επιχειρούν επίσης στη Συρία.

«Προφανώς αυτό έχει στόχο να εξασφαλισθεί ο καθημερινός ανεφοδιασμός του Ισλαμικού Κράτους, της Τζάμπατ αλ-Νόσρα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με όπλα, πυρομαχικά και τρόφιμα από την Τουρκία μέσω της περιοχής αυτής και επίσης να μπορεί να χρησιμεύει ως πέρασμα για τρομοκράτες», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο είχε απορρίψει κατηγορηματικά τουρκικές κατηγορίες ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ιατρικές εγκαταστάσεις και σχολεία στη βόρεια Συρία, υποστηρίζοντας ότι είναι αβάσιμες.

Ο ρωσικός στόλος της Κασπίας δεν διαθέτει σκάφος ικανό να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο όπως αυτός που έπληξε νοσοκομείο στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε επίσης σήμερα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Τουρκία κατηγόρησε τη Ρωσία για έγκλημα πολέμου μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν ιατρικές εγκαταστάσεις και σχολεία στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος Ιγκόρ Κονασένκοφ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε σήμερα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως «τρομοκράτες» στις συριακές επαρχίες του Ιντλίμπ και του Χαλεπίου συνεχίζουν να λαμβάνουν τη νύκτα όπλα και ενισχύσεις από το τουρκικό έδαφος.

Ρωσικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν 444 εξόδους στη Συρία από τις 10 έως τις 16 Φεβρουαρίου και έπληξαν 1.593 στόχους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: newsbeast.gr