Αύξηση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων

{loadposition ba_textlink}

Σε περαιτέρω αύξηση στη ζήτηση των στεγαστικών δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2016, προβλέπουν οι τράπεζες, με βάση την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων του Ιανουαρίου του 2016, που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, με βάση τις προσδοκίες των τραπεζών, η ζήτηση στις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων (καταναλωτικά, και επιχειρηματικά), αναμένεται ότι θα παραμείνει αμετάβλητη. Στη ζώνη του ευρώ, η ζήτηση δανείων αναμένεται να αυξηθεί για όλες τις κατηγορίες δανείων.

Να σημειωθεί πως με βάση τα διαγράμματα της ΚΤΚ, η ζήτηση στεγαστικών δανείων από νοικοκυριά παρουσίασε αύξηση πέραν του 20% το β` τρίμηνο του 2015, παραμένοντας ωστόσο κάτω των προσδοκιών των τραπεζών, για να υποχωρήσει στο μηδέν το γ` τρίμηνο και να αυξηθεί εκ νέου στο 10% το δ` τρίμηνο του 2015, συνάδοντας με τις εκτιμήσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση της καθαρής ζήτησης ήταν το γενικό επίπεδο επιτοκίων και η αύξηση στην αναδιάρθρωση χρέους.

«Σύμφωνα με τις προσδοκίες των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2016, η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά στην Κύπρο αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω αύξηση. Οι υπόλοιπες κατηγορίες στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες. Στη ζώνη του ευρώ, η ζήτηση δανείων αναμένεται να αυξηθεί για όλες τις κατηγορίες δανείων», αναφέρει η έρευνα της ΚΤΚ.

 

Αμετάβλητα τα κριτήρια

Με βάση τις προσδοκίες των τραπεζών, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα στην Κύπρο, ενώ στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να γίνουν οριακά χαλαρότερα.

Τα κριτήρια των τραπεζών για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα, ενώ στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να γίνουν οριακά αυστηρότερα.

Σε γενικές γραμμές, οι συνολικοί όροι και προϋποθέσεις χορήγησης δανείων και καθορισμού πιστωτικών ορίων προς επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητοι.

Πηγή: KYΠΕ