Δυσαρέσκεια Βρυξελλών για διαρροές περί ελληνικού βέτο

{loadposition ba_textlink}

Απορία εκφράζουν κοινοτικές πηγές για τη διαρροή επικείμενου ελληνικού βέτο στο κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό, ενώ στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η εφ’ όλης της ύλης συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του συμβουλίου πριν από την έναρξη των εργασιών της 2ης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Εν αναμονή νεότερης ενημέρωσης, κοινοτικές πηγές εξέφραζαν την απορία τους για το γεγονός ότι ελληνικές κυβερνητικές πηγές διέδιδαν χθες και σήμερα πως η Ελλάδα προτίθετο να μπλοκάρει το κείμενο των συμπερασμάτων για το προσφυγικό αν σε αυτό δεν περιλαμβάνεται μία σαφής δέσμευση των εταίρων πως θα απόσχουν από μονομερείς ενέργειες και κλείσιμο συνόρων μέχρι τουλάχιστον την 6η Μαρτίου οπότε και ενδέχεται να διεξαχθεί Σύνοδο Κορυφής με τις τουρκικές αρχές.

Κοινοτικές πηγές, οι οποίες παραπέμπουν σε δημόσιες ανακοινώσεις και αναρτήσεις της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον επίσημο ιστότοπο της Συνόδου, έλεγαν πως το κείμενο των συμπερασμάτων για το προσφυγικό έχει ήδη ολοκληρωθεί, κλείσει και δημοσιευτεί με την έγκριση της Ελλάδος στις 02:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η δε συζήτηση για αυτό ολοκληρώθηκε με το πέρας του δείπνου των ηγετών στις 23:30 τοπική ώρα.

Ως εκ τούτου φράσεις, διαρροές και ανακοινώσεις για κάποιου είδους βέτο δεν συνάδουν με την πραγματικότητα των συζητήσεων η οποία ήταν μία πραγματικότητα συναίνεσης και υποστήριξης της Ελλάδας από τους θεσμούς και τους εταίρους της. Ουδείς, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, παρουσιάστηκε να σπεύδει για κλείσιμο συνόρων κατά τη διάρκεια του δείπνου. Αντιθέτως, το σύνολο των κρατών-μελών και οι θεσμοί, προεξάρχουσας της Κομισιόν, επέπλητταν σθεναρά την Αυστρία, η οποία υπαινίχθη παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ορίζοντας ημερήσια ποσόστωση αποδοχής μεταναστών.

Η πηγή του συμβουλίου, η οποία ενημέρωσε τον Τύπο και της οποίας τα λεγόμενα επιβεβαιώνουν τέσσερις εθνικές αντιπροσωπείες, εξηγούσε πως πέραν του δείπνου άλλη συζήτηση για το προσφυγικό δεν δύναται να διεξαχθεί και ως εκ τούτου οι διαρροές αυτές, σήμερα το πρωί, είναι ακατανόητες και δεν συμβαδίζουν με τη χρονική αλληλουχία της χορογραφίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή: KYΠΕ