Επιστολή αλληλεγγύης του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας στον Έλληνα Πρωθυπουργό για το προσφυγικό

Ο Αντόνιο Κόστο αναφέρει συγκεκριμένα πως “είμαστε διατεθειμένοι να φιλοξενήσουμε αιτούντες άσυλο οι οποίοι επωφελούνται από τη διεθνή προστασία που παρέχεται από τη χώρα σου, και οι οποίοι μπορούν, χωρίς να χάσουν κανένα από τα δικαιώματά τους, να μεταφερθούν διμερώς στην Πορτογαλία”.

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας αναφέρει πως η χώρα του μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα μέσα σε πανεπιστήμια και 800 μέσα σε τεχνικές σχολές και μπορεί να εξετάσει την πιθανότητα άλλων 2.500-3.000 για τους αγροτικούς και δασικούς τομείς.

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τάσσεται κατά των “εσωτερικών συνόρων” στην ΕΕ και όπως αναφέρει “έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να έχει μόνο ένα εξωτερικό σύνορο, και κανένα εσωτερικό σύνορο”.

Επισημαίνει ακόμη πως “με αυτή την έννοια, υποστηρίζουμε την πλήρη και γρήγορη εφαρμογή όλων των αποφάσεων που λαμβάνονται οι οποίες αφορούν την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων και την μετεγκατάσταση των προσφύγων”.

“Έχουμε επίγνωση ότι αυτή η προσφορά δεν είναι ουσιώδης, έχοντας υπ` όψιν το επίπεδο προσφύγων το οποίο έχει να αντιμετωπίσει η χώρα σου σήμερα”, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αντόνιο Κόστα, υπογραμμίζει πως “είναι σημαντικό να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους εταίρους μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές” και αναγγέλλει πως θα παρουσιάσει την προσφορά αυτή στους υπόλοιπους συναδέλφους, των οποίων οι χώρες έχουν πληγεί από την κρίση αυτή.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα στις 11 ώρα Κύπρου με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Η τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθε πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες . Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να συζητηθούν όλα τα ζητήματα της Συνόδου Κορυφής , το προσφυγικό και τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία.

Πηγή: ΚΥΠΕ