Η σχέση Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 12 ημερομηνίες

Αν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον καταφέρει να επιτευχθεί αύριο μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους του, το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. μπορεί να διεξαχθεί ως το καλοκαίρι. Με αφορμή την κρίσιμη αυτή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, γίνεται μια αναδρομή στις ημερομηνίες-σταθμό στη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε.

9 Αυγούστου 1961

Πρώτη υποψηφιότητα ένταξης της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), τον πρόγονο της Ε.Ε. Την κατέθεσε ο τότε πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν, του Συντηρητικού Κόμματος.

14 Ιανουαρίου 1963

Πρώτο βέτο από τον στρατηγό Ντε Γκωλ στην ένταξη της Βρετανίας στην ΕΟΚ. Θα θέσει και δεύτερο στις 27 Νοεμβρίου του 1967.

1η Ιανουαρίου 1973

Η Βρετανία μπαίνει εν τέλει στην ΕΟΚ, ταυτοχρόνως με την Ιρλανδία και την Δανία.

5 Ιουνίου 1975

Σε δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας τους στην ΕΟΚ, οι Βρετανοί ψηφίζουν «ναι» σε ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από 67%.

30 Νοεμβρίου 1979

Η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ ζητεί «εκπτώσεις» στη συμμετοχή της Βρετανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με την ιστορική έκφραση: «I want my money back» (Θέλω τα χρήματά μου πίσω), το οποίο πετυχαίνει το 1984.

20 Σεπτεμβρίου 1988

Ομιλία στην Μπριζ στην οποία η Θάτσερ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ομοσπονδιακή εξέλιξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

7 Φεβρουαρίου 1992

Υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της δεύτερης θεμελιώδους συνθήκης της ευρωπαϊκής οικοδόμησης μετά την Συνθήκη της Ρώμης του 1957. Η Βρετανία επωφελείται μιας ρήτρας εξαίρεσης (opt-out), που της επιτρέπει να μην ενταχθεί στο ενιαίο νόμισμα.

23 Ιουλίου 1993

Ο πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, των Τόρις και αυτός, αποσπά από το κοινοβούλιο την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ αφού απειλεί να παραιτηθεί. Την ίδια ημέρα χαρακτηρίζει «κόπανους» τρεις από τους ευρωσκεπτικιστές υπουργούς του.

20 Απριλίου 2004

Ο πρωθυπουργός από τους κόλπους των Εργατικών Τόνι Μπλερ, ευρωπαϊστής, ανακοινώνει την πρόθεσή του να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο δεν θα γίνει ποτέ λόγω των «όχι» της Γαλλίας και της Δανίας σε αυτό το κείμενο.

23 Ιανουαρίου 2013

Σε ομιλία του ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπόσχεται δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας του στην Ε.Ε., αν το Συντηρητικό του Κόμμα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του 2015.

22 Μαΐου 2014

Το ευρωφοβικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα Ukip βγαίνει πρώτο στις Ευρωεκλογές στη Βρετανία, εξασφαλίζοντας ποσοστό μεγαλύτερο από το 26% των ψήφων και 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

7 Μαΐου 2015

Οι Συντηρητικοί κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές εξασφαλίζοντας οριακά την απόλυτη πλειοψηφία. Ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα υιοθετείται η νομοθεσία που προβλέπει τη διοργάνωση δημοψηφίσματος πριν από το τέλος του 2017.

Πηγή: newsbeast.gr